Lezersbrieven die de pers niet halen!

Schokt een tekst u? Werd uw brief niet gepubliceerd? Hier kunt u hem wel aan een breed publiek laten lezen, ongecensureerd.

2006-08-04 Macabere rekenkunde… macaber doel?

Posted by lezersbrieven op 2006-08-05

Deze lezersbrief werd naar een paar Vlaamse kranten verstuurd en heeft wel kranten gehaald: Het Volk, Het Nieuwsblad en De Morgen.

Hieronder de volledige brief zoals die in De Morgen verscheen. De doorgehaalde zinnen verwijzen naar de gedrukte versie in de kranten van de groep van het Nieuwsblad/Het Volk.

Macabere rekenkunde… macaber doel?

Buiten Pax Christi en 11.11.11 voor wie de zelfmoordaanslagen in Israël met hun tientallen doden maar een “fait divers” zijn denk ik dat de overgrote meerderheid van de bevolking, net zoals ik, vindt dat elke dode er één te veel is.

Niettegenstaande dat krijgen de 20.000 nieuwe doden van deze zomer in Darfoer en het tien keer groter aantal doden in Irak tijdens dezelfde periode als in Libanon, veel minder aandacht. Racisme? Niet echt want de enen zijn zwart en de anderen zijn ook arabieren zoals in Libanon. Ook niet door de godsdienst want allen zijn moslims. Heeft het dan minder nieuwswaarde omdat er geen Israelis bij betrokken zijn?

Nadat het aantal slachtoffers in Kana nu herzien is van 54 naar 28 rijst de vraag in hoeverre de media er hun lezers en luisteraars zullen over informeren? En indien ze het wel degelijk doen, zullen ze dan niet met iets anders op de proppen komen om Israël te beschuldigen? Het is niet de eerste keer dat een macabere rekening wordt overdreven in dit conflict als het om acties gaat die aan Israël toegewezen worden. Een identiek macaber fenomeen deed zich voor in het geval van Jenin (van 5000 naar 500 tot uiteindelijk 52 slachtoffers) en evenzo voor Sabra en Shatila. Het aantal slachtoffers wordt later steeds serieus verlaagd en dat gebeurt meestal onopvallend. Antisemitisme? Niet zeker! Maar de gelijkenis met de antisemitische leugens die in de middeleeuwen ook wijd verspreid werden is wel merkwaardig en is wel een constant gebeuren telkens als Israël bij een conflict betrokken is.

Voor alle andere rampen observeren we juist het omgekeerde fenomeen: het aantal slachtoffers stijgt met de tijd. Zo was dat het geval met de tsunami en ook met de terroristische aanslagen gepleegd door islamisten waaronder de laatste in Mombai.

De lezer of luisteraar zal, zelfs na correctie, het hoogste en eerst gebruikte aantal onthouden. Men kan zich terecht afvragen of zij die zich aan dergelijke macabere desinformatie schuldig maken niet gewoon de staat Israël willen demoniseren?

—–

Verscheidene lezers hebben om een bewijs gevraagd van die uitspraak van Pax Christi en 11.11.11 en bij navraag hebben we een screenshot gekregen van het origineel artikel.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: