Lezersbrieven die de pers niet halen!

Schokt een tekst u? Werd uw brief niet gepubliceerd? Hier kunt u hem wel aan een breed publiek laten lezen, ongecensureerd.

 • Categorieën

 • augustus 2006
  M D W D V Z Z
  « Jul   Sep »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • Archief

 • Advertenties

2006-08-09 Libanonoorlog is niet op basis van westerse mores te begrijpen

Posted by lezersbrieven op 2006-08-08

Deze inzending verscheen in het Reformatorisch Dagblad op 9 augustus 2006

Libanonoorlog is niet op basis van westerse mores te begrijpen

Door Wim Kortenoeven

Naast een groot aantal antisemitische e-mails ontving het CIDI de afgelopen weken tientallen boodschappen van welwillende Nederlanders die de oorlog in Libanon in westerse termen uitleggen – en op die basis welgemeende adviezen aan Israel denken te kunnen geven. Als Israel de eisen van Hezbollah inwilligt en de militaire acties staakt, zo wordt door hen geredeneerd, zal de rede zegevieren en krijgt vrede een echte kans. Meerdere brievenschrijvers betogen dat Hezbollah te vergelijken is met de Ierse IRA en de Baskische ETA, terreurorganisaties die uiteindelijk de strijd hebben gestaakt.

Vanuit Ter Apel, Den Haag en Bergen aan Zee bezien, is het allemaal zo logisch en is het probleem met goede wil en dus betrekkelijk eenvoudig oplosbaar. Het conflict in Libanon is echter niet goed door een westerse bril uit te leggen en ook de vergelijking van Hezbollah met Europese terreurgroepen gaat volledig mank.

Uitroeiing van alle Joden

De IRA en de ETA hadden niet de vernietiging van Groot-Brittannie en Spanje op het oog, maar de afscheiding van gebieden die onderdeel van die landen uitmaken. Hezbollah daarentegen, ijvert voor de vernietiging van de Joodse staat en wil uiteindelijk zelfs de uitroeiing van het complete Joodse volk tot stand brengen. In 2002 toonde Hezbollahleider Hassan Nasrallah zich in een interview voorstander van Joodse migratie naar Israel, omdat “dat ons de moeite bespaart wereldwijd achter ze aan te gaan”. Tien jaar eerder verklaarde Hezbollah al: “Het is een totale oorlog, tot de vernietiging van Israel en de dood van de laatste Jood op deze wereld”. Genocide dus, als openlijk verklaard doel van een organisatie die de Europese Unie desondanks niet op de lijst van terroristische organisaties wil bijplaatsen. Israel voert in dat licht bezien geen territoriale maar een existentiële oorlog.

Burgerdoelen

Hezbollah’s genocidale oogmerk blijkt ook uit de niets en niemand ontziende wijze waarop de organisatie systematisch Israelische burgerdoelen met raketten en andere zware wapens bestookt. Er is veel kritiek op het feit dat de Israelische zelfverdedigingsacties in Libanon tot een groot aantal burgerslachtoffers hebben geleid. Maar anders dan Hezbollah heeft Jeruzalem niet de bedoeling burgers te doden. Los van de morele kant van de zaak is het maken van burgerslachtoffers vernietigend voor Israels imago: het is voor de Israeli’s improductief en dus ook niet rationeel. In de islamitische wereld wordt het door Hezbollah vermoorden van Israelische Joden echter door velen toegejuicht. Geslaagde terreuraanslagen en raketaanvallen worden gevierd met het uitdelen van snoepgoed. Meer Israelische slachtoffers betekent meer steun voor Hezbollah in de islamitische wereld, en iedere burgerdode die door Israels toedoen valt vergroot de haat tegen en verkleint de sympathie voor Israel, ook in het Westen. Als zodanig wint Hezbollah altijd.

Ahmadinejad

Hezbollah wordt in zijn streven gesteund en gestuurd door Iran, waarvan achtereenvolgende leiders sinds het begin van de islamitische revolutie (1979) herhaaldelijk hebben verklaard dat de Joodse staat dient te worden vernietigd. Uit Europa is pas sinds Mahmoud Ahmadinejads uitspraken van vorig jaar kritiek op dat streven geuit. Dat is een flinke vooruitgang, maar het is de vraag of er in de Europese hoofdsteden veel geloof wordt gehecht aan de haalbaarheid van de ambities van Ahmadinejad en Nasrallah, met andere woorden: of men denkt dat de sji’itische soep wel zo heet wordt gegeten als die wordt opgediend. Een goede graadmeter daarvoor is de wijze waarop het Iraanse regime en zijn Libanese volgelingen met de levens hun eigen mensen omgaan. Hoe bang moet men zijn voor leiders die er niet voor terugdeinzen hun landgenoten in militaire doelen te gijzelen, in de wetenschap dat het tot hun dood zal leiden? Hoe bang moet men zijn voor leiders die hun bevolking voorhouden dat de martelaarsdood beter is dan het leven? Hoe bang moet men zijn voor leiders die willens en wetens tienduizenden kinderen, van hun eigen volk, de dood in hebben gejaagd? Tijdens de oorlog tussen Irak en Iran (1980-1989) kocht het regime van Khomeini een half miljoen plastic sleuteltjes van een Taiwanees bedrijf. Zij gaven toegang tot het paradijs en werden uitgereikt aan Iraanse kinderen die vervolgens de Iraakse mijnenvelden werden ingestuurd. Hoe serieus moet men de dreigementen nemen van leiders dat tot het plegen van dergelijke misdaden in staat zijn?

Israel als eerste

Er bestaat in veel Nederlandse huiskamers, van Ter Apel tot Bergen aan Zee, een gevaarlijke neiging om de onplezierige feiten te ontkennen. Door CIDI in een antwoordbrief geconfronteerd met de genocidale doelstellingen van Hezbollah en andere fundamentalistische organisaties, schreef een van de brievenschrijvers: “Als u inderdaad deze mening bent toegedaan, dan zal er nooit vrede in het Midden-Oosten komen”. De brievenschrijver en zijn welwillende geestverwanten hebben echter een groot probleem: Israel staat eerste op het lijstje van Nasrallah, Ahmedinejad c.s., maar zij zijn van plan de andere liberale democratieën van het Westen eveneens te liquideren. In de woorden van Ahmadinejad: “De golf van de islamitische revolutie zal binnenkort de gehele wereld bereiken”.

De auteur is als onderzoeker verbonden aan het Centrum voor Informatie en Documentatie Israel (CIDI).

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: