Lezersbrieven die de pers niet halen!

Schokt een tekst u? Werd uw brief niet gepubliceerd? Hier kunt u hem wel aan een breed publiek laten lezen, ongecensureerd.

 • Categorieën

 • augustus 2006
  M D W D V Z Z
  « Jul   Sep »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • Archief

 • Advertenties

2006-08-08 Van Miert ongeïnformeerd!

Posted by lezersbrieven op 2006-08-09

Deze lezersbrief werd naar Humo ingezonden.

Naar aanleiding van recente misleidende uitlatingen in Humo door Karel Van Miert over het Libanees conflict, alsmede van een paar lezersbrieven in dezelfde trant, wens ik enkele fundamentele elementen recht te trekken, ten voordele van een eerlijk debat over dit conflict.

In tegenstelling tot de naieve en blijkbaar ongeïnformeerde visie van Van Miert, heeft dit conflict feitelijk niets te maken met de Palestijnse kwestie. Het betreft hier eerder een strategische dreiging die Hezbolla jarenlang opgebouwd heeft tegen Israël, als een autonome militie binnen de Libanese staat. Hizbolla had daar echter geen enkele rechtvaardiging voor, sinds Israël zich in 2000 volledig uit Libanon had teruggetrokken naar een door de VN erkende grens. Bovendien werd er een VN veiligheidsraad resolutie gestemd waarbij Hezbolla moest ontwapend worden en het Libanees leger hun eigen gebied moesten controleren. Dit is echter niet gebeurd, en gaf Libanon ongehoords een ongeoorloofde militie de vrije hand een andere soevereine staat vanuit haar grondgebied te bedreigen.

Alhoewel dit zelden de (Belgische) media haalde, voerde Hizbolla regelmatig provocatieve aanvallen uit op Israël, en stelde het – mede door een alliantie met Iran & Syrië – de stabiliteit van het gebied in gevaar, wat zelfs leidde tot een groeiende eis van Libanezen voor de ontwapening van Hizbolla. Men zat dus op een tijdbom, die door Hezbolla vorige maand werd ontstoken door een aanval uit te voeren op een Israëlische grenspost gevolgd door beschietingen op grensdorpen, waarbij meerdere Israëli’s waren gedood en 2 soldaten gekidnapt. Israël zag zich genoodzaakt om Hizabolla eindelijk te treffen en deze onaanvaardbare dreiging voorgoed te verwijderen ten voordele van beide landen.

Wat betreft de helaas vele Libanese burgerslachtoffers, is dat uiteraard zeer tragisch en betreurbaar. Maar er moet echter een duidelijk moreel onderscheid gemaakt worden tussen de acties van Israël en de Hezbolla militie. Israël is er enkel op uit de Hizbolla militanten en hun raketten en lanceerders uit te schakelen, en neemt nooit opzettelijk burgers onder vuur, maar tracht dit steeds ten allen koste te vermijden. Als dit misschien op het eerste gezicht niet zo lijkt, is dat enkel het gevolg van de cynische tactieken van Hezbolla, die er niet voor terugdeinst om op een laffe manier midden in burgers te opereren. Daartegenover vuurt Hezbolla dagelijks honderden raketten af op Israël die onomwonden enkel en alleen bedoeld zijn om Israëlische burgers te treffen, en een miljoen inwoners opzettelijk te terroriseren.

De schijnheiligheid van Kofi Annan is dan ook onbegrijpbaar wanneer hij enkel Israël beschuldigt van schendingen van het internationaal recht, terwijl hij de aanvallen van Hizbolla niet ondubbelzinning veroordeeld als zijnde de echte oorlogsmisdaden van dit conflict, waarvoor het als enige de verantwoordelijkheid draagt. Gelukkig hebben de Westerse landen, waaronder ook Frankrijk, dit maal de realiteit onder ogen gezien, en kunnen we hopen dat zij eindelijk een oplossing zullen uitzoeken die de echte dreiging voor vrede tussen Israël en Libanon zal verwijderen, namelijk Hezbolla.

D.B.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: