Lezersbrieven die de pers niet halen!

Schokt een tekst u? Werd uw brief niet gepubliceerd? Hier kunt u hem wel aan een breed publiek laten lezen, ongecensureerd.

 • Categorieën

 • augustus 2006
  M D W D V Z Z
  « Jul   Sep »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • Archief

 • Advertenties

2006-08-11 In het land der blinden is eenoog koning: verslaggeving over Libanon

Posted by lezersbrieven op 2006-08-11

Lezersbrief naar De Morgen. Het verschil tussen de originele versie en de gepubliceerde versie is als volgt aangeduid:

– Bold: wat de krant zelf deed
– Bold en doorgestreept: wat de krant eruit haalde
——————————————–

In het land der blinden is eenoog koning: verslaggeving over Libanon.
(inleiding van de redactie: de Morgen, 10/08/06)

Libanonberichtgeving: een nieuwe opstoot van antisemitisme door Y. W.
Die bende moordenaars die Israël wil vernietigen wordt als een aanvaardbare diplomatieke partner aanzien door Europa
Y. W.
zegt dat de media zich laten meeslepen door Hezbollah

‘Uit schrik van antisemitisme beticht te worden neemt de pers Israël met fluwelen handschoenen aan’, schreef mensenrechtenactivist Paul Bekaert gisteren op deze pagina’s.

Meent u nu werkelijk dat Israël met fluwelen handschoenen wordt aangepakt in Europa? Ik sta reeds 30 jaar in het onderwijs als geschiedenisleerkracht en nog nooit heb ik zoveel onwetendheid en vooroordelen gezien t.o.v. de joden en Israël. De meest voorkomende gemeenplaats is dat van de arme Palestijnen die door gewetenloze joden worden uitgemoord met de hulp van nieuwe Hitler Bush. Het is immers bon ton anti-Amerikaans en pro-Palestijns te zijn. Maar over de achtergronden van het conflict weten ze nagenoeg niets …

Begrijpelijk als je weet tot welk mediacircus de berichtgeving verlaagd is, infotainment heet dat! Gruwelbeelden, al dan niet getrukeerde foto’s, gemanipuleerde uitspraken, krokodillentranen van politici: dit alles wordt losgelaten op een onwetend en onkritisch publiek. Op die manier werken de media mee aan een nieuwe opstoot van antisemitisme. Dit vooral bij allochtone jongeren die zo hun vooroordelen t.o.v. de joden en Israël uit de Arabische haatpers bevestigd zien door de zgn. kritische Westerse pers…en dan maar “Wir haben es nicht gewüst”!

Neem nu de oorlog in Libanon. Gepatroneerd door dictatoriale régimes in Syrië en Iran heeft Hezbollah ongestoord een staat in de staat kunnen opbouwen onder de blinde ogen van de blauwhelmen en de Libanese regering. Jaar in jaar uit hebben ze Israël uitgedaagd met beschietingen op N. Israël. Hezbollah is niet de kleine Goliath bedreigd door grote reus David. Hezbollah is een goed geoliede vechtmachine met een enorme militaire infrastructuur en moderne wapens. Evenals Hamas, Syrië en Iran hebben ze slechts één doel voor ogen: de vernietiging van de joodse staat.

Ook een mediaoorlog kan hen daarin helpen. Terwijl de militaire acties van Israël met een vergrootglas worden bekeken kan Hezbollah doen wat het wil. Israël schendt voortdurend de regels van de oorlog door bombardementen van dorpen en steden, zo heet het. Wie is eigenlijk verantwoordelijk voor al die burgerslachtoffers? Wie houdt zich niet aan de conventie van Genève? Weet u wel wat daarin staat over oorlogvoering? Vechtende partijen moeten ten eerste duidelijk herkenbaar zijn door militaire kentekens: Hezbollah doet dat bewust niet, ze gaan op in de burgerbevolking. Dus alleen burgerslachtoffers.

Human Right Watch heeft lijken in burgerkledij ondervraagd en ze hebben ontkend dat ze tot de militie van Hezbollah behoorden! Weer een goede score in de strijd om de publieke opinie. Hezbollah vuurt bewust vanuit dichtbevolkte wijken scholen, hospitalen, VN-posten raketten op Israël wel wetende dat het antwoord al na een paar minuten zal komen met burgerslachtoffers als gevolg…en weer een punt voor Hezbollah in de mediaoorlog, terwijl dit een grove overtreding is van het oorlogsrecht.

En last but not least richten ze hun wapens enkel op burgerdoelen in Israël om zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Dit is absoluut verboden door het volkenrecht. Maar daar heeft de wereld geen boodschap aan: ’t zijn toch maar joden en zoveel sterven er toch ook niet in vergelijking met Libanese burgers…ik mag er niet aan denken wat er zou gebeuren indien Hezbollah zwaardere wapens had!

En deze bende moordenaars die Israël wil vernietigen en een fundamentalistische staat wil invoeren, die alle mensenrechten aan zijn laars lapt en de Libanese bevolking gijzelt wordt als een aanvaardbare diplomatieke partner aanzien door de Europese landen… In de jaren ’30 was Herr Hitler ook een aanvaardbare partner voor Chamberlain en was het vodje papier dat in München werd ondertekend de basis voor een duurzame vrede… twee jaar later was er een wereldoorlog dankzij het vrijgeleide dat Hitler had gekregen van de Westerse democratieën.
Israël hoeft trouwens zeker geen lessen in moraal te krijgen van een continent dat verantwoordelijk was voor de twee bloedigste oorlogen uit de menselijke geschiedenis, de holocaust, de heksenvervolgingen en godsdienstoorlogen. Israël kan beter zijn lot in eigen handen houden want Ruandezen, Nigerianen, Cambodjanen, Joegoslavische moslims en nog zovele anderen weten wat het is te rekenen op de VN en de Europese democratieën.
Ten slotte nog een citaat van Joris Luyendijk, een journalist die nog onlangs door de Morgen werd geprezen om zijn kritisch kijk op het Midden-Oosten. Toen de schrijver zag dat Israël steeds meer vergeleken werd met Nazi-Duitsland noteerde hij het volgende:”Dus schreef ik op dat de nazi’s per maand meer joden hebben vermoord dan Israël Palestijnse burgers in een halve eeuw, dat Israëlische regeringen nooit hebben geprobeerd de Palestijnen uit te roeien, en dat de Israëlische pers en politiek de Palestijnen ontmenselijken en apart zetten als een inferieure groep, maar dat tegelijk de één miljoen Palestijnen binnen Israël meer rechtszekerheid hebben dan Arabieren waar ook in de rest van de regio. Israël schond de regels maar de Arabische dictaturen hadden niet eens regels Je kon beter een Palestijn zijn in Israël dan een Koerd onder Saddam of een Zuid-Soedanees onder het bewind van Khartoum.”

Y. W.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: