Lezersbrieven die de pers niet halen!

Schokt een tekst u? Werd uw brief niet gepubliceerd? Hier kunt u hem wel aan een breed publiek laten lezen, ongecensureerd.

 • Categorieën

 • augustus 2006
  M D W D V Z Z
  « Jul   Sep »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • Archief

 • Advertenties

2006-08-11

Posted by lezersbrieven op 2006-08-11

Lezersbrief ingezonden naar Trouw.

————————————-

Israëlische propaganda

In Trouw van 9 augustus haalt Frits Florin weer eens een oude koe van stal. De media zouden zich laten inpalmen door de professionele Israëlische propaganda, en kritiek op Israël zou nog steeds moeilijk liggen en slechts met omhaal van woorden mogelijk zijn. Wat raar dan dat Florin zijn mening zo openlijk in Trouw kan verwoorden, en dat Van Agt, Van den Broek, leden van Een Ander Joods Geluid, Van Doorn, Benzakour, Karimi, Marcel van Dam en vele anderen ook geregeld de ruimte krijgen in de media om hun kritiek op Israël te uiten. Overigens zonder dit met allerlei mitsen en maren te omgeven. Dit laatste is een algemeen gangbare tactiek om overtuigender te zijn en critici de wind uit de zeilen te nemen, niet iets dat door één of andere Israëlische lobby of propagandamachine wordt opgelegd, en zowel voor- als tegenstanders van Israël doen dit. Mij bekruipt een gevoel dat Florin het hebben van een andere visie dan hijzelf op het Midden-Oosten conflict gemakshalve wijt aan Israëlische propaganda. Alsof mensen die het voor Israël opnemen dit niet net zo goed uit eigen overtuiging doen. Hij is hierin zeker niet de enige en ikzelf wordt er geregeld van beschuldigd onderdeel te zijn van een of andere duistere Joodse lobby wanneer ik het voor Israël opneem.

Ik zie weinig terug in de media van die almachtige Israëlische lobby. In de berichtgeving over de huidige Libanon oorlog, maar ook betreffende het conflict met de Palestijnen, is er veel aandacht voor Israëlisch geweld en Palestijnse en Libanese slachtoffers, voor de bezetting, voor de afscheidingsbarrière (muur), geweld van kolonisten en de voortgaande nederzettingenbouw. Veelal wordt betoogd dat Arabische vijandigheid tegen Israël vooral door Israëls daden wordt ingegeven, en Israël moet onderhandelen met organisaties als Hamas en Hezbollah. De toonzetting in de media is vaak opvallend begripvol ten aanzien van deze extremistische organisaties, en de Palestijnen genieten een zekere slachtofferstatus. Bovendien heeft Hezbollah zo haar eigen methoden om de media te manipuleren, zoals het organiseren van geleide tours in de getroffen wijken van Beiroet, waarbij journalisten niet de kans krijgen zelf kritisch rond te kijken, en onlangs is een Libanese fotograaf ontslagen bij Reuters vanwege het manipuleren van foto’s. Ook hebben Libanese bronnen meermaals een veel te hoog dodental als gevolg van Israëlische bombardementen opgegeven.

Florin beklaagt zich erover dat Palestijnen en andere Arabieren zo weinig aan het woord komen. Ik geloof echter niet dat zij minder aan het woord komen dan Israëliërs. Het meest komen nou eenmaal Nederlanders aan het woord: diplomaten, politici, journalisten, deskundigen, en die zijn zeker niet allemaal pro-Israël.

R. P.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: