Lezersbrieven die de pers niet halen!

Schokt een tekst u? Werd uw brief niet gepubliceerd? Hier kunt u hem wel aan een breed publiek laten lezen, ongecensureerd.

 • Categorieën

 • augustus 2006
  M D W D V Z Z
  « Jul   Sep »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • Archief

 • Advertenties

2006-08-14 Geen denkbeeldige redeneringen, a.u.b.

Posted by lezersbrieven op 2006-08-14

In Humo van 14/8 verschenen.

——————————-

Lezer Veghe uit Kortrijk vraagt ons in een denkbeeldige redenering te stappen, in dewelke hij het conflict tussen Israël en Libanon vergelijkt met een theoretisch conflict tussen België en Frankrijk. Ik leg de lezers een ander scenario voor.

Imagine: als land ben je het enige uit de regio dat een democratie is, omringd door diverse gradaties van dictaturen; als land ben je het enige uit de regio dat geen deel uitmaakt van dezelfde ethische groep als alle omringende landen; in de laatste 60 jaar hebben je buurlanden je meermaals militair aangevallen met de bedoeling alle (joodse) inwoners te verdrijven en je natie van de kaart te vegen. De leider van één van de machtigste landen uit de regio, dat bovendien op het punt staat kernwapens te ontwikkelen, noemt je land regelmatig een ziekelijke vorm van kanker en dreigt er mee het binnenkort van de kaart te zullen vegen.

Datzelfde land heeft machtige handlangers in één van je buurlanden, die dankzij de geleverde wapens, regelmatig burgerdoelwitten beschieten in je land en militairen doden of ontvoeren. De officiële regering van je buurland weigert al 6 jaar, ondanks hierover internationaal aangegane afspraken, deze milities te ontwapenen of zelf de grensstreek te bewaken. Die milities vestigen zich, met hun zware wapens, te midden van onschuldige burgers, zodat je niet kan terugslaan zonder ook die burgers enigszins te treffen.

Gedurende 6 jaar, sinds je de laatste vierkante centimeter van je buurland verlaten hebt en er geen territoriaal noch grensconflict met die buur bestaat, tolereer je letterlijk tientallen aanvallen, die elk op zich een casus belli zouden vormen op vele andere plaatsen. Na 6 jaar tikken krijgen is je geduld op en laat je je buurland duidelijk voelen dat dit niet zo verder kan, én roep je de wereldgemeenschap op de nodige initiatieven te nemen, inclusief het zenden van een vredesmacht, om de situatie eindelijk te regulariseren.

Begrijpt u nu, beste mede Humo lezers, waarom de vergelijking met een relatie als die tussen België en Frankrijk totaal niet relevant is? Hoe verwerpelijk elke oorlog ook moge zijn.

J.O., Antwerpen

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: