Lezersbrieven die de pers niet halen!

Schokt een tekst u? Werd uw brief niet gepubliceerd? Hier kunt u hem wel aan een breed publiek laten lezen, ongecensureerd.

 • Categorieën

 • augustus 2006
  M D W D V Z Z
  « Jul   Sep »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • Archief

 • Advertenties

2006-08-12 veronderstellingen, niet op feiten

Posted by lezersbrieven op 2006-08-15

Deze lezersbrief haalde De Morgen in het geheel niet.

—————————————————–

Antwoord op reactie van Lucas Cathérine:

“een pro Israël betoger noemt mij een antisemiet”.
Aangezien mijn naam vernoemd wordt in dit bewuste artikel wil ik hier op reageren. De tekst in het artikel luidt: “het is bovendien ver gekomen wanneer zogenaamde intellectuelen luidop hun antisemitische boodschap kwijt kunnen in de media”. Dat zijn niet de woorden van een “betoger”, maar van de Israëlische ambassadeur. De verwijzing naar het opiniestuk van Lucas Cathérine is van de redacteur. Nogal voortvarend om van “laster en eerroof” te spreken volgens mij. U legt eigenlijk de anderen woorden in de mond die niet uitgesproken werden. U baseert zich op veronderstellingen, niet op feiten…

Overigens ben ik het met u eens dat er nogal losjes omgesprongen wordt met het begrip “antisemitisme”. De lezersbrief van Yves Weinberger (De Morgen 10/08/06) kreeg ook de titel: “Libanonberichtgeving: een nieuwe opstoot van antisemitisme”. De tekst van de brief noemt deze berichtgeving tendentieus, oppervlakkig, onkritisch, maar nergens “antisemitisch”…
De titel wordt dan ook niet door de auteur bedacht, maar door de redactie en dekt hier de lading niet. Wie enkel de titel leest kan zich bijgevolg ook aangevallen voelen en in de pen kruipen en een “welles nietes” spelletje starten.
Eens benieuwd welke titel u voor mijn briefje verzint!

L. S.

—-

Hier de teksten waar het om gaat:

1. de tekst van Sue Somers van De Morgen waarop M. Lucas Catherine reageerde

Er is ook ongenoegen over de berichtgeving in de pers, vooral in de Vlaamse. “De uitspraken van bepaalde politici en de artikels van sommige journalisten hebben ons de ogen geopend”, luidde het in een toespraak. “Het is bovendien ver gekomen wanneer zogenaamde intellectuelen luidop hun antisemitische boodschap kwijt kunnen in de media.” Het was een weinig omfloerste aanval op het opiniestuk van Lucas Cathérine in deze krant.

2. de reactie van M. Lucas Catherine.

Antisemiet

Een pro-Israëlbetoger noemt mij in De Morgen van 9/8 een antisemiet naar aanleiding van twee opiniestukken over de Libanonoorlog in deze krant.
Dit is eerroof: antisemitisme is niet alleen moreel ten stelligste
verwerpelijk, maar ook een misdrijf volgens de Belgische wet. De
opiniepagina’s van deze krant staan wijd open. Kan die anonieme
lasteraar aan de hand van wat ik in deze krant schreef, aantonen dat ik
antisemiet zou zijn? Neen. Wat is er trouwens antisemitisch aan mijn
basisstandpunt over heel de kwestie, namelijk dat iedereen die in
historisch Palestina (= Israël, Westbank en Gaza) woont dezelfde,
gelijke rechten zou moeten hebben? Maar neen, de verdedigers van Israël verlagen het begrip antisemitisme tot een scheldwoord waarmee ze alle kritiek op de zionistische ideologie en de politiek die eruit voortvloeit de mond willen snoeren. Argumenteren doen ze niet.

Lucas Catherine, Brussel

Lezersbrieven redactie: als bijlage op deze discussie hernemen we hier een uitreksel van de toespraak van Mevr. Hadassa Hirschfeld op 9 november 2003 tijdens de Kristallnacht herdenking:

De Israëlische politiek vergelijken met Nazi-praktijken is kritiek op Israel en zogenaamd niet antisemitisch bedoeld. Laat ik het nog eens duidelijk zeggen. Kritiek op Israël mag, echter wel op een fatsoenlijke manier. Maar de Israëlische politiek vergelijken met Nazi-praktijken is antisemitisch. Die vergelijking kan niet worden afgedaan met te zeggen dat je door de Joodse gemeenschap onmiddellijk voor antisemiet wordt uitgemaakt als je kritiek op Israël hebt. Zo wordt de Joodse gemeenschap monddood gemaakt. De ene uiting is niet antisemitisch omdat het baldadigheid is, de ander is een passende vergelijking. Dus niets aan de hand.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: