Lezersbrieven die de pers niet halen!

Schokt een tekst u? Werd uw brief niet gepubliceerd? Hier kunt u hem wel aan een breed publiek laten lezen, ongecensureerd.

2006-08-15 Libanon-resolutie is recept voor meer geweld

Posted by lezersbrieven op 2006-08-15

Dit artikel verscheen in De Gelderlander.

Libanon-resolutie is recept voor meer geweldDe VN-resolutie waarmee een einde kwam aan de gevechten tussen Israël en Hezbollah is geen recept voor vrede, maar voor meer geweld in de toekomst, geïnitieerd door Hezbollah en hard beantwoord door Israël, aldus Radna Pelle.

Een Israëlische tankbemanning keert opgetogen terug uit het zuiden van Libanon. Foto: EPA
Eindelijk is door de VN-Veiligheidsraad een resolutie aangenomen om het geweld in Israël en Libanon te beëindigen. Er komt een internationale troepenmacht die samen met het Libanese leger in het zuiden van Libanon zal worden gestationeerd en een gelijktijdige Israëlische terugtrekking in fases. Hezbollah moet zich uit het zuiden van Libanon terugtrekken, en er moet een embargo komen op wapenleveranties aan Hezbollah. Binnen een maand moet er een resolutie komen die een definitief staakt-het-vuren regelt, alsmede andere kwesties zoals de ontvoerde soldaten, Libanese gevangenen in Israël en de precieze grens tussen Israël en Libanon.

Dit klinkt als een redelijk compromis, maar er zijn nog wel een aantal beren op de weg.

Hoewel Hezbollah zich ten noorden van de rivier de Litani moet terugtrekken, krijgt noch de internationale troepenmacht, noch het Libanese leger, de opdracht om haar te ontwapenen. De VN-troepen krijgen een uitgebreider geweldsmandaat dan de huidige Unifil-soldaten, maar niet het verregaande mandaat onder hoofdstuk 7 zoals vooral Israël had gewild. Het is onduidelijk hoe herbewapening van Hezbollah door Syrië en Iran moet worden tegengegaan met dit beperkte mandaat en zonder stationering langs de gehele Libanees-Syrische grens. Het is tevens de vraag wat de VN-macht en het Libanese leger zullen doen als Hezbollahstrijders of Israëlische troepen het gebied betreden.

Aan Israëlische kant bestaat de vrees dat ook deze internationale troepenmacht slechts zal waarnemen en rapporteren, zoals Unifil de afgelopen jaren heeft gedaan. Israëli’s herinneren zich nog goed dat Unifil erbij stond te kijken toen in 2000 Hezbollah ook al Israëlische soldaten ontvoerde, maar weigerde enige informatie of andere medewerking aan Israël te verlenen voor het opsporen van de soldaten en de ontvoerders.

Hoewel meermaals naar resoluties 1559 en 1680 wordt verwezen, waarin de ontwapening van Hezbollah wordt geëist, wordt niet aangegeven wie die ontwapening moet. uitvoeren.Het is vreemd, dat zo de belangrijkste oorzaak van de huidige escalatie ongemoeid wordt gelaten. Hezbollah beschikt nog steeds over duizenden raketten, waaronder lange-afstandsraketten die ook van boven de Litani-rivier Israëls grondgebied kunnen bedreigen, wat Israël op haar beurt zeker niet onbeantwoord zal laten.

Er wordt verder heel diplomatiek gesproken van het vrijlaten van de Israëlische soldaten en het oplossen van het probleem van de Libanese gevangenen in Israël (te regelen in een latere resolutie), alsof zij op één lijn staan. Een staakt-het-vuren gaat vaak gepaard met het uitwisselen van krijgsgevangenen, in dit geval zou het echter meer voor de hand liggen dat de Israëlische soldaten worden uitgeruild tegen door Israël recentelijk gevangen genomen Hezbollah strijders, en niet tegen twee Libanezen die voor respectievelijk spionage en het in koelen bloede vermoorden van een Israëlisch gezin zijn veroordeeld. Mede om deze ‘verzetshelden’ te bevrijden, heeft Hezbollah de Israëlische soldaten ontvoerd.

Wat eveneens vreemd is, is dat men de precieze grens tussen Israël en Libanon wil vastleggen, waarbij naar het ‘betwiste gebied’ de Sheba Farms wordt verwezen. De VN heeft in juni 2000 bevestigd dat Israël zich geheel uit Libanon had teruggetrokken conform VN-resoluties 425 en 426 en er dus geen grensdisputen meer tussen beide landen waren. Zowel Israël als Libanon lieten de VN toen weten haar beslissing wat betreft de definitieve grens tussen beide landen te zullen respecteren. De VN oordeelde op grond van vele kaarten, zowel Libanese als Syrische, waaruit bleek dat de Sheba Farms Syrisch zijn en onderdeel van de door Israël bezette Golanhoogte. Zij moeten dus in een toekomstig vredesverdrag aan Syrië, niet aan Libanon worden teruggegeven.

Het probleem van deze resolutie is dat men een formulering zocht waarmee zelfs Hezbollah moest kunnen instemmen. Het nalaten van de ontwapening van Hezbollah door Libanon en de VN heeft tot deze oorlog geleid. Dit probleem wordt hiermee nog steeds niet aangepakt. De bereidheid van de VN om Hezbollahs claims op de Sheba Farms en de gevangenen ter discussie te stellen, vormt een beloning van Hezbollah voor de ontvoering van de Israëlische soldaten en het afvuren van duizenden raketten op Israël. Dit leidt tot een verhoging van Hezbollahs populariteit en zal haar greep op de Libanese samenleving versterken. Dit is geen recept voor vrede, maar voor meer geweld in de toekomst, geïnitieerd door Hezbollah en hard beantwoord door Israël.

R. P.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: