Lezersbrieven die de pers niet halen!

Schokt een tekst u? Werd uw brief niet gepubliceerd? Hier kunt u hem wel aan een breed publiek laten lezen, ongecensureerd.

2006-08-15 Lucas Catherine al in 1939?

Posted by lezersbrieven op 2006-08-16

Lezerbrief ingezonden naar De Morgen op 15 augustus 2006

Meneer de Hoofdredacteur,

Ik vind het enigszins verbazend dat de auteur Lucas Catherine zich nu, in De Morgen van 9 augustus, pas zorgen begint te maken over zijn al langopgedane reputatie als antisemiet.
Want dit werd hem al verweten in een artikel van deze krant en in verscheidene Nederlandse kranten uit 1981 waarbij zelfs de titel «De schimmel van het socialisme.» aangehaald werd.
Ook hoort hij zich te herinneren dat hij in 2004 een klacht neerlegde tegen een journaliste van De Standaard die hem hetzelfde verwijt maakte bij de Raad van Journalistiek en dat die klacht als ongegrond werd verklaard.
Verder vind ik het nog vreemder dat een persoon die niet als antisemiet wil worden gezien in zijn boeken uittreksels en foto’s publiceert die men alleen in Nazilitteratuur van 1939 terugvindt.

Met beleefde groeten,

M. O.
—–
Hier de teksten waar het om gaat:
1. de tekst van Sue Somers van De Morgen waarop M. Lucas Catherine reageerde

Er is ook ongenoegen over de berichtgeving in de pers, vooral in de Vlaamse. “De uitspraken van bepaalde politici en de artikels van sommige journalisten hebben ons de ogen geopend”, luidde het in een toespraak. “Het is bovendien ver gekomen wanneer zogenaamde intellectuelen luidop hun antisemitische boodschap kwijtkunnen in de media.” Het was een weinig omfloerste aanval op het opiniestuk van Lucas Cathérine in deze krant.

2. de reactie van M. Lucas Catherine.

Antisemiet

Een pro-Israëlbetoger noemt mij in De Morgen van 9/8 een antisemiet naar aanleiding van twee opiniestukken over de Libanonoorlog in deze krant.
Dit is eerroof: antisemitisme is niet alleen moreel ten stelligste
verwerpelijk, maar ook een misdrijf volgens de Belgische wet. De
opiniepagina’s van deze krant staan wijd open. Kan die anonieme
lasteraar aan de hand van wat ik in deze krant schreef, aantonen dat ik
antisemiet zou zijn? Neen. Wat is er trouwens antisemitisch aan mijn
basisstandpunt over heel de kwestie, namelijk dat iedereen die in
historisch Palestina (= Israël, Westbank en Gaza) woont dezelfde,
gelijke rechten zou moeten hebben? Maar neen, de verdedigers van Israël verlagen het begrip antisemitisme tot een scheldwoord waarmee ze alle kritiek op de zionistische ideologie en de politiek die eruit voortvloeit de mond willen snoeren. Argumenteren doen ze niet.

Lucas Catherine, Brussel

———

Als bijlage brengt de redactie van “Lezersbrieven” hier een uitreksel van de toespraak van Mevr. Hadassa Hirschfeld op 9 november 2003 tijdens de Kristallnacht herdenking:

De Israelische politiek vergelijken met Nazi-praktijken is kritiek op Israel en zogenaamd niet antisemitisch bedoeld. Laat ik het nog eens duidelijk zeggen. Kritiek op Israel mag, echter wel op een fatsoenlijke manier. Maar de Israelische politiek vergelijken met Nazi-praktijken is antisemitisch. Die vergelijking kan niet worden afgedaan met te zeggen dat je door de Joodse gemeenschap onmiddellijk voor antisemiet wordt uitgemaakt als je kritiek op Israel hebt. Zo wordt de Joodse gemeenschap monddood gemaakt. De ene uiting is niet antisemitisch omdat het baldadigheid is, de ander is een passende vergelijking. Dus niets aan de hand.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: