Lezersbrieven die de pers niet halen!

Schokt een tekst u? Werd uw brief niet gepubliceerd? Hier kunt u hem wel aan een breed publiek laten lezen, ongecensureerd.

2006-08-16 Na Israel komen de andere democratieën aan de beurt

Posted by lezersbrieven op 2006-08-18

Gepubliceerd in Katholiek Nieuwsblad.

Na Israel komen de andere democratieën aan de beurt

Veel Nederlanders ontkennen de onplezierige feiten. Het conflict in Libanon is niet op basis van westerse mores uit te leggen en ook de vergelijking van Hezbollah met Europese terreurgroepen gaat mank.
De afgelopen weken ontving het CIDI tientallen boodschappen van welwillende Nederlanders die de oorlog in Libanon in westerse termen uitleggen – en op die basis welgemeende adviezen aan Israel denken te kunnen geven. Als Israel de eisen van Hezbollah inwilligt, zo wordt door hen geredeneerd, zal de redelijkheid zegevieren en krijgt vrede een echte kans. Verscheidene brievenschrijvers vergelijken Hezbollah met de Ierse IRA en de Baskische ETA, terreurorganisaties die uiteindelijk de strijd hebben gestaakt en hun wapens hebben ingeleverd. Die visie zal denkelijk verder hebben postgevat bij het ingaan van het staakt-het-vuren van afgelopen maandag. Hezbollah heeft immers verklaard zich aan het bestand te zullen houden. Dat klinkt redelijk en hoopgevend, maar is het echter niet. Naar eigen zeggen heeft Hezbollah de afgelopen ronde van het conflict gewonnen en die opvatting wordt door velen in de islamitische wereld gedeeld. Waarom zou men dan de oorlog staken en daarmee het verwezenlijken van de eigen doelstellingen?IRA en ETA
Vanuit Ter Apel en Bergen aan Zee bezien is het allemaal zo logisch en is het probleem met goede wil en dus betrekkelijk eenvoudig oplosbaar. Het conflict in Libanon is echter niet op basis van westerse mores uit te leggen en ook de vergelijking van Hezbollah met Europese terreurgroepen gaat mank.

Israel voert geen
territoriale oorlog,
maar een existentiële

De IRA en de ETA hadden niet de vernietiging van Groot-Brittannië en Spanje op het oog, maar de afscheiding van gebieden die onderdeel van die staten uitmaken. Hezbollah daarentegen, ijvert voor de vernietiging van de joodse staat en wil uiteindelijk zelfs de uitroeiing van het joodse volk tot stand brengen. In 2002 toonde Hezbollahleider Nasrallah zich in een interview voorstander van joodse migratie naar Israel, omdat “dat ons de moeite bespaart wereldwijd achter ze aan te gaan”. Tien jaar eerder verklaarde Hezbollah: “Het is een totale oorlog, tot de vernietiging van Israel en de dood van de laatste jood op deze wereld.” Genocide dus, als openlijk verklaarde doelstelling van een organisatie die de Europese Unie desondanks niet op de lijst van terroristische organisaties wil plaatsen.

Het genocidale oogmerk van Hezbollah blijkt ook uit de niets en niemand ontziende wijze waarop de organisatie sinds de terugtrekking van het Israelische leger uit Libanon, in 2000, Israelische burgerdoelen met raketten en andere zware wapens heeft bestookt. De Partij van Allah pleegde ook tientallen ‘gewone’ terreuraanslagen in Israel, terwijl er geen centimeter Libanees grondgebied meer te bevrijden viel.

Uitstel
Er is veel kritiek op het feit dat de Israelische zelfverdedigingsacties in Libanon tot veel burgerslachtoffers hebben geleid. Maar anders dan Hezbollah heeft Jeruzalem niet de bedoeling burgers te doden. Los van de morele kant van de zaak is het maken van burgerslachtoffers vernietigend voor Israels imago. Het is voor de Israeli’s dus ook niet rationeel. In de islamitische wereld wordt het door Hezbollah vermoorden van Israelische joden echter door velen toegejuicht.

Hezbollah:
‘Het is een totale oorlog,
tot de dood van de laatste jood
op deze wereld’

Israel voert geen territoriale oorlog, maar een existentiële. En het bestand van afgelopen maandag betekent alleen uitstel, beslist geen afstel, van de ultieme confrontatie tussen de islamisten en de door hen gehate joodse staat.

Hezbollah wordt in zijn streven gesteund door Iran, waarvan achtereenvolgende leiders sinds het begin van de islamitische revolutie (1979) herhaaldelijk hebben verklaard dat Israel dient te worden vernietigd. In het Westen is pas sinds Ahmadinejads uitspraken van vorig jaar kritiek op dat Iraanse streven geuit. Dat is een verbetering, maar het is de vraag of er in de Europese hoofdsteden aan de ambities van Teheran en Hezbollah veel geloof wordt gehecht, of men het wel echt wil en kan doen. Een goede graadmeter is de wijze waarop het Iraanse regime en zijn Libanese volgelingen met de levens van hun eigen mensen omgaan. Hoe bang moet men zijn voor leiders die er niet voor terugdeinzen burgers in militaire doelen te gijzelen, in de wetenschap dat het tot hun dood zal leiden? Hoe bang moet men zijn voor leiders die tienduizenden kinderen van hun eigen volk door vijandelijke mijnenvelden laten marcheren? Hoe serieus moet men de dreigementen van dat type leiders nemen?

Er is in veel Nederlandse huiskamers sprake van een gevaarlijke neiging om onplezierige feiten te ontkennen. Door CIDI in een antwoordbrief geconfronteerd met de genocidale doelstellingen van Hezbollah, Iran en Hamas, schreef een van de brievenschrijvers: “Als u inderdaad deze mening bent toegedaan, dan zal er nooit vrede in het Midden-Oosten komen.” De briefschrijver en zijn geestverwanten hebben echter een groot probleem: Israel staat weliswaar eerste op het lijstje van Nasrallah, Ahmedinejad c.s., maar zij zijn van plan nadien ook de andere liberale democratieën van het Westen te liquideren.

Wim Kortenoeven

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: