Lezersbrieven die de pers niet halen!

Schokt een tekst u? Werd uw brief niet gepubliceerd? Hier kunt u hem wel aan een breed publiek laten lezen, ongecensureerd.

2006-08-18 Reactie op een “ethicus”

Posted by lezersbrieven op 2006-08-18

Lezersbrief naar De Morgen naar aanleiding van loze beschuldigingen vanwege Gie van den Berghe, ethicus… De brief werd maar aanvaard toen er de naam van de betrokkene werd uitgehaald niettegenstaande dat de “ethicus” zelf 5 keer de naam van deze schrijver ongemoeid mocht gebruiken. Volgens de informatie bekomen door “lezersbrieven” moest het democratisch recht op verdediging ingeroepen worden om onderstaande reactie te mogen publiceren.
Het verschil tussen de originele versie en de gepubliceerde versie is als volgt aangeduid:
– Bold, cursief en tussen […]: wat de krant zelf deed
– Bold, cursief en doorstreept: wat de krant eruit haalde

———

Reactie op lezerbrief “selectieve perceptie”

Ik [zou] word ervan beschuldigd om “bijzonder selectief te lezen, elementaire fouten te maken als historicus, het simplistische en fundamentalistische betoog van Bush & Cie over te nemen en bovendien zou mijn begrip over het nazisme nogal simplistisch zijn” [(Lezersbrief DM 16/8)]. Heel wat verwijten voor mij als persoon, maar de argumenten die ik naar voor breng worden nergens weerlegd.

Ten eerste over selectiviteit:

In de media zitten altijd een aantal filters: een eerste filtering gebeurt bij de journalist die in functie van zijn betoog een aantal feiten selecteert. Daarom moet men als lezer en als historicus altijd nagaan uit welke bron het nieuws komt en wat er de bedoelingen van zou kunnen zijn. Maar normale vrije meningsuiting wordt verward met fundamentalistische haatpropaganda. In Israël is er naast “de officiële stem” ook protest tegen de oorlog in Libanon: een aantal kranten waaronder de Jerusalem Post stelt vragen bij de militaire interventie, in de knesset is premier Olmert het vuur aan de schenen gelegd.

Wat biedt Al Manar (overigens is deze zender [is] ook in België terecht van de satelliet gehaald) zijn kijkers zoal? Hind Fraihi beschrijft (in “Undercover in klein Marokko. Achter de gesloten deuren van de radicale islam): “foto’s van een jongeman tegen een zacht blauwe achtergrond. Naast de foto een gestileerde witte bloem. Dauwdruppels moesten voor melancholie zorgen want naast de foto van de jongeman stond een brief te lezen. Een zachte mannenstem las voor: “rouw niet om mij, ik heb gekozen voor zelfopoffering. De weg naar het paradijs…”(…)

m[M]aar het echte kijkcijferkanon was de Egyptische serie Ruiter zonder Paard, een soap die gebaseerd is op de “Protocollen van de geheimen van Zion” (een door de Russische geheime dienst vervalst document over een vermeende joodse wereldsamenzwering). Dit alles met één duidelijke boodschap: de vernietiging van Israël, het zionisme, het jodendom! Verontwaardigd omdat gepoogd wordt een dergelijke zender uit de ether te halen? Welke tragedie had voorkomen kunnen worden indien de haatzender van Mille Collines in Rwanda tijdig was uitgeschakeld?

Ten tweede wordt de vergelijking tussen het islamfundamentalisme en het nazisme simplistisch genoemd alweer zonder argumentatie. Het ging trouwens niet alleen om Hezbollah maar om Hezbollah als instrument van Iran. In “Knack” (09/08/06) vermeldt Hossein Shariatmadari (de adviseur van Ali Khamenei, de opperste geestelijke leider van Iran) dat een “nieuw Midden – Oosten geleid door de Islamitische Republiek Iran vorm krijgt”. Al de opgenoemde nazi-kenmerken zijn effectief terug te vinden in de Iraanse fundamentalistische staat geleid door een man die in zijn betoog niet voor Hitler moet onderdoen: tieners worden aan de arm van een kraan opgehangen, overspelige vrouwen worden in een voetbalstadion doodgeschoten, kritische journalisten worden vermoord, antisemitisme is de officiële beleidslijn. En dit wordt het nieuwe Midden – Oosten naar Iraanse normen!

Ten derde zou ik Bush napraten. Ik heb nooit veel sympathie kunnen opbrengen voor deze christelijke fundamentalist en zijn oorlog in Irak. Bush weet misschien niet goed welke lading de term nazisme dekt maar ik weet dat zeker wel. Maar ja, tegenover het simplisme dat wie tegen Israël is een antisemiet is staat het simplisme dat iedereen die Israël genegen is lid is van de Israëlische lobby…

Ten vierde staat er in mijn brief nergens een bewering dat bewuste auteur waarschuwt voor de overheersing van het wereldjodendom. [Tenslotte heb ik nergens gewaarschuwd voor de overheersing van het wereldjodendom.] Ik ben enkel lezer Wouter Gulden bijgetreden in zijn vaststelling dat elke positief geluid in verband met Israël gezien wordt als het werk van één of andere Israëlische lobby. De mythe dat het “jodendom de wereld wil overheersen” is bij vele moslims helaas geen mythe maar realiteit: heel wat publicaties bewijzen dit, zoals die van Hind Fraihi, Joris Luyendijk, Joel & Dan Kotek*, e.a. Daarom is het van belang dat we proberen vooroordelen uit de wereld te helpen in plaats van ze willens nillens te helpen verspreiden…

* Bronnen:

Joris Luyendijk Het zijn net mensen. Beelden uit het Midden – Oosten”, Podium, Amsterdam, 2006.

Hind Fraihi, Undercover in klein Marokko. Achter de gesloten deuren van de radicale islam, Van Halewyck, Leuven, 2006.

Joël et Dan Kotek, Au nom de l’ antisionisme. L’image des Juifs et d’Israël dans la caricature depuis la seconde Intifada, Editions complexe, Bruxelles, 2003.

L. S.

—-

Dit is de originele lezersbrief die het licht niet mocht zien. “Lezersbrieven” is van mening dat het wel nuttig zou k zijn indien DM dezelfde criteria oplegt aan sommige briefschrijvers die om de haverklap worden gepubliceerd omdat ze tegen Israël zijn.

——

Reactie op lezerbrief Gie van den Berghe: selectieve perceptie

 

U beschuldigt veel maar weerlegt op geen enkele wijze mijn argumentatie.

Ten eerste verwart u vrije meningsuiting met fundamentalistische haatpropaganda. In Israël was er protest tegen de oorlog in Libanon: een aantal kranten waaronder de Jerusalem Post hadden vragen bij de militaire interventie, in de knesset is premier Olmert het vuur aan de schenen gelegd. Maar waar zijn de vrije media in de moslimwereld? Haatzenders in onvervalste Goebbelsstijl, TV – feuilletons over de Protocollen van de geheimen van Zion (een door de Russische geheime dienst vervalst document over een vermeende joodse wereldsamenzwering), grove manipulatie van beelden (de Palestijnse jongen die zogezegd moedwillig werd doodgeschoten in de armen van zijn vader). Dit alles met één duidelijke boodschap: de vernietiging van Israël/ het zionisme/ het jodendom! Welke tragedie had voorkomen kunnen worden indien de haatzender van Mille Collines in Rwanda tijdig was uitgeschakeld? En u bent verontwaardigd omdat één van die haatzenders het zwijgen werd opgelegd?

Ten tweede noemt u mijn vergelijking tussen het islamfundamentalisme en het nazisme simplistisch en krakkemikkig: welke argumenten voert u hierbij aan? Het ging trouwens niet alleen om Hezbollah maar om Hezbollah als instrument van Iran. In “Knack” (09/08/06) vermeldt Hossein Shariatmadari (de adviseur van Ali Khamenei, de opperste geestelijke leider van Iran) dat een “nieuw Midden – Oosten geleid door de Islamitische Republiek Iran vorm krijgt”. Al de opgenoemde nazi-kenmerken zijn effectief terug te vinden in de Iraanse fundamentalistische staat geleid door een man die in zijn betoog niet voor Hitler moet onderdoen: tieners worden aan de arm van een kraan opgehangen, overspelige vrouwen worden in een voetbalstadion doodgeschoten, kritische journalisten worden vermoord, antisemitisme is de officiële beleidslijn. En dit wordt het nieuwe Midden – Oosten naar Iraanse normen! Maar het enige argument dat u kunt bedenken is dat ik Bush napraat. U slaat de bal lelijk mis meneer Guy. Ik heb nooit veel sympathie kunnen opbrengen voor deze christelijke fundamentalist en zijn oorlog in Irak. Bush weet misschien niet goed welke lading de term nazisme dekt maar ik weet dat zeker wel. Als u denkt dat ik het mis heb geef dan gefundeerde argumenten in de plaats van zulke onnozele aantijgingen!

Ten derde: ik lees selectief, u natuurlijk niet… ik heb nooit beweerd dat volgens u de joden de wereld willen overheersen. Ik ben enkel lezer Wouter Gulden bijgetreden in zijn vaststelling dat elke positief geluid in verband met Israël gezien wordt als het werk van één of andere Israëlische lobby. De mythe dat het “jodendom de wereld wil overheersen” is bij vele moslims helaas geen mythe maar realiteit: raadpleeg in dit verband het uitstekende werk van de kritische journalist Joris Luyendijk “Het zijn net mensen. Beelden uit het Midden – Oosten”. Mijn beschuldigende vinger was van een heel andere aard. U weet niet hoe breed het antisemitische gedachtegoed verpakt als antizionisme onder de jeugd verspreid is. Leerlingen weten nagenoeg niets over de wortels of het verloop van het conflict in het Midden-Oosten, het nazisme of de holocaust. Door uw autoriteit en gebrek aan nuancering bevestigt u willens nillens al deze vooroordelen. Jaar in jaar uit worden er in het geschiedenisonderwijs inspanningen geleverd om een probleem langs alle kanten te bekijken op basis van de feiten en op een kritische manier. Ik ben zeker niet blind voor de fouten die Israël heeft begaan maar ik verlaag me niet tot demonisering van de staat Israël, die net als andere staten (ook een Palestijnse) recht heeft op een veilig en vredig bestaan.

Ten vierde: u keurt niet goed maar u begrijpt… “A la guerre comme à la guerre”… Een verzetsbeweging als Hezbollah mag alles…het doel heiligt de middelen. Indien Israël in zijn strijd om het voortbestaan diezelfde normen zou hanteren dan was het Palestijns probleem al lang “geschiedenis” geworden…

L. S.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: