Lezersbrieven die de pers niet halen!

Schokt een tekst u? Werd uw brief niet gepubliceerd? Hier kunt u hem wel aan een breed publiek laten lezen, ongecensureerd.

2006-11-14 “Ethicus” wil opnieuw minder Holocaust aandacht.

Posted by lezersbrieven op 2006-11-14

Lezersbrief mits bepaalde censuur toch gepubliceerd in De Morgen. De doorgestreepte woorden werden niet gedrukt in de krant. In bold de aanpassingen.

Ethicus en historicus Gie van den Berghe pleit in de Morgen van 9/11 tegen de nieuwe plannen voor het Vlaams holocaust museum, althans zo luidt de aanhef van zijn artikel. In een pleidooi voor of tegen iets brengt men objectieve en liefst doordachte argumenten aan. Zijn artikel is echter een uitermate subjectief en suggestief stuk, waarin hij niet schroomt onder de gordel te trappen naar eerst betrokkenen in de organisatie van het Joods Museum voor Deportatie en Verzet. Hij valt zelfs over de naam van het museum. Bovendien vergeet legt hij de lezer niet op een gestructureerde en zakelijke manier uit te leggen waaruit die nieuwe plannen bestaan en wat het verschil is met de oude. Duidelijk is wel dat hij ooit betrokken is geweest bij oude plannen en in het toenmalige comité heeft gezeten. Hij insinueert dat hij vanuit een ‘breed historisch perspectief handelde’. Vanwege die bredere historiek vraagt hij om minder de klemtoon te leggen op Auschwitz en meer op Darfur en meer maatschappelijke betrokkenheid te tonen. In zijn visie op het breed historisch perspectief betekent dat minder aandacht besteden aan anti-semitisme en meer aan anti-moslimisme. Dit vilein artikel geeft alleen zijn dwaze pretentie weer ‘de buitenwereld te informeren’ over dit ‘foute museum’, zoals hij dit noemt.

Van den Berghe heeft blijkbaar niet begrepen dat de hedendaagse krantenlezer niet zit te wachten op polemische uitspraken die het herdenken van de holocaust (waarbij hij holocaust ook nog eens tussen haakjes plaatst) en het overdenken van hedendaagse discriminatie op dezelfde lijn plaatst. Hij heeft ook niet begrepen dat Joden niet hoeft te worden uitgelegd hoe ze hun herinnering aan de holocaust moeten omkaderen. Zijn pleidooi is dan ook ongeloofwaardig en misplaatst.

K.J.v.D.

Hier het origineel artikel

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: