Lezersbrieven die de pers niet halen!

Schokt een tekst u? Werd uw brief niet gepubliceerd? Hier kunt u hem wel aan een breed publiek laten lezen, ongecensureerd.

 • Categorieën

 • november 2006
  M D W D V Z Z
  « Okt   Dec »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  27282930  
 • Archief

 • Advertenties

2006-11-19 NGO = Niet Glasheldere Organisatie?

Posted by lezersbrieven op 2006-11-19

Beste Redactie,

Ze zijn er weer! De NGO’s (Niet Glasheldere Organisaties)
Het is weer zo ver. Een weekje 11.11.11 geld inzamelen en Oxfam ontbijt met zelfde doel. Toen vroeger de pastoor om geld vroeg in de schaal dan wisten we wel waar het naartoe ging. Wat weten we nu van de “nieuwe kerk”? In het parlement krijgen we van de bevoegde minister te horen dat verscheidene NGO’s een onvoldoende gekregen hebben en dat de controle op impact en effectiviteit van projecten in het Zuiden door deze NGO’s nauwelijks aan bod komt. Daarom zijn hun campagnes ook zo vaag en geven nooit concrete doelen aan. Klein wonder. Als men even de boekhouding bekijkt valt daaruit op te merken dat het geld van donors voornamelijk voor lobby en betalen van eigen mensen gebruikt wordt. Daarmee gaan ze dan nog eens geld van de belastingsbetaler, u en ik, uit de overheidskassa halen.

De duidelijkheid van hoe dat geld gebruikt wordt is praktisch nihil. In het geval van de tsunami heeft de met grote bazuinen aangekondigde audit zich beperkt tot het narekenen of de bedragen correct verdeeld werden tussen de deelnemers aan 12-12. Als men dan toch bepaalde rekeningen kan nakijken dan ziet men dat een 6-8% al vanaf het begin naar administratie gaat en dat meestal een 25% voor projectbeheer dienen, waar men eender wat kan onder verstaan. Ook iets waar de tsunami slachtoffers niet veel zullen van zien. Om nog niet te spreken over de lokale corruptie die door hen zelf werd aangeklaagd. En de zogenaamde eerlijke handel werd ook al aangekaart want studies hebben aangetoond dat in vele gevallen de lokale boer geen cent meer krijgt voor de verkoop van zijn producten. Maar hier worden ze wel duurder verkocht.

Het wordt tijd dat de regering eens deze van uw -vestzak-naar -mijn-broekzak organisaties (die zelf liever het eufemisme Noord-Zuid gebruiken, dit terzijde) behoorlijk laat doorlichten voor dat de bevolking weer zijn geld weggeeft met het idee dat het voor een goed doel is. Tot hiertoe wordt dat hoog noodzakelijke werk nog maar door één organisatie gedaan. Ik raad u aan een kijkje te gaan nemen op http://www.doordacht.be . De regering zou eens meer naar deze mensen moeten luisteren.

Met beleefde groeten,

M-A V

De Standaard heeft  het niet in de papieren versie van de krant geplaatst maar wel op hun site:

http://www.standaard.be/Meningen/Brievenbus/Detail.aspx?brief=30509

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: