Lezersbrieven die de pers niet halen!

Schokt een tekst u? Werd uw brief niet gepubliceerd? Hier kunt u hem wel aan een breed publiek laten lezen, ongecensureerd.

 • Categorieën

 • december 2006
  M D W D V Z Z
  « Nov   Jan »
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031
 • Archief

 • Advertenties

2006-12-02 Het Laatste Nieuws aan flarden?

Posted by lezersbrieven op 2006-12-02

Geachte,
Uw artikel:
http://www.hln.be/hlns/cache/det/art_315161.html?wt.bron=homeArt1
“Israël schiet staakt-het-vuren helemaal aan flarden” is weer typisch desinformatie. De meeste nieuwsbronnen hebben het over EEN vissersboot en het aantal dat u aangeeft wordt alleen maar door Peking en een online krant uit Abou Dabi overgenomen. De bronnen zijn natuurlijk alleen uit de Palestijnse zijde, en u vermijdt dan wel te melden dat Israël er niet eens van op de hoogte is. Is het voor u voldoende dat eendere welke Palestijnse bron wat beweert om dat als informatie te beschouwen. En dan hebben we het nog niet over uw titel: “Israël schiet staakt-het-vuren helemaal aan flarden” die er eigenlijk op neer komt dat de “Palestijnen” het wel vier keer aan flarden mogen schieten zonder dat het voor u belangrijk is. Alleen wat Israël zou kunnen misdoen is voor u nieuwswaarde met grote titels. Dergelijke methoden hebben we ook in de 30er jaren gekend.
Rechtzetting zal natuurlijk weer al te veel gevraagd zijn, zoals u online krant ook geweigerd heeft te schrijven over de betoging van meer dan 3000 personen op het Schumanplein te Brussel voor de vrijlating van de Israëlische soldaten.
Hoogachtend
R. R.
—–
Origineel artikel:

Israël schiet staakt-het-vuren helemaal aan flarden
De Israëlische marine heeft zaterdagochtend een aanval gelanceerd op drie Palestijnse vissersboten aan de zuidkust van de Gazastrook. Er vielen geen gewonden. Dat berichten Palestijnse veiligheidsbronnen. Met de aanval wordt het staakt-het-vuren van 26 november doorbroken.
Terugtrekking Israël
Sinds 26 november was een staakt-het-vuren van kracht in de Gazastrook. De Palestijnen beloofden geen raketaanvallen meer te lanceren tegen het zuiden van Israël. In ruil daarvoor zou Israël zijn troepen terugtrekken uit de Gazastrook. Het fragiele akkoord werd al vier keer doorbroken door raketaanvallen op het zuiden van Israël. Daarbij viel nog geen enkele gewonde.Afkeer Israël
De Palestijnse premier Haniyeh had vrijdag in Qatar een ontmoeting met de Iraanse president Ahmadinejad. Die laatste liet opnieuw zijn afkeer van Isra’l merken. “Het zionistische regime staat op het punt te verdwijnen”, luidde het. “De strijd van het Palestijnse volk heeft elke dag meer succes.” (belga)
02/12/06 10u18

Hier de foto van het artikel

en de later aangepaste versie die er nog wat haatpraat bijsmeert Israël heeft alweer Palestijnen aangevallen” in plaats van de tekst te verbeteren.

En de laatste versie van de pagina is nu met een andere titel als of de eerste titel er nooit gestaan heeft. Zo wordt met het lezerspubliek gespeeld door hen die ons zouden moeten informeren.

—-

Ontvangen reactie van HLN: 02/12/06 21:07
Beste,

Als u inderdaad heel het artikel heeft gelezen, ziet u ook aan het eind (belga) staan. Dit wil zeggen dat wij het artikel overgenomen hebben van dit persagentschap. Wij hebben dit dus niet zelf geschreven. Heeft u klachten over dit artikel, raad ik u aan naar Belga te schrijven voor een eventuele rechtzetting. Wij kunnen onder geen geval al onze artikels gaan checken (elke dag komen er meer dan 300 op de site). Nogmaals, stuur deze email naar Belga en als het inderdaad klopt, zal dit zeker worden rechtgezet. Beter het artikel lezen en direct naar de bron (Belga in dit geval) gaan, zou misschien te veel gevraagd zijn, maar zou in de toekomst zeker een raad voor u kunnen zijn om tot een snellere oplossing te komen. Een prettig weekend.

MVG,
HLN.be

—-

Antwoord op de reactie:

Geachte,
Wel bedankt voor de reactie.
Zoals u kunt zien op:
https://lezersbrieven.wordpress.com/2006/12/02/2006-12-02-belga-lokale-spreekbuis-van-de-hamas/
werd Belga ook reeds aangeschreven en is de email ontvangen (ACK vanwege de redactie)
Maar sinds een paar uur blijven ze daar monddood!

Wat een rechtzetting betreft, raad ik u ten stelligste aan om
1. volledig bericht van AFP te lezen op
http://www.tdg.ch/tghome/tgnews.detailcateg.YWZwLmNvbToyMDA2MTIwMjowNjEyMDIxMDEzMzkub3hzMW9wbWQ6Mw==.2.0.html
http://www.lalibre.be/breaking_news_detail.phtml?news_id=167424&source=afp
L’armée israélienne a catégoriquement démenti. “Nous démentons catégoriquement un tel incident. Il n’y a eu aucun tir d’un bâtiment de la marine ce matin”, a affirmé une porte-parole de l’armée à l’AFP.

2. en AP op
http://www.iht.com/articles/ap/2006/12/02/africa/ME_GEN_Israel_Gaza.php
GAZA CITY, Gaza Strip: An Israeli navy boat fired toward a Palestinian fishing vessel off Gaza on Saturday in a first Israeli violation of a week-old truce in Gaza, Palestinian security officials said.
The vessel caught fire, but no one was hurt, the security officials said.
The Israeli military said it was unaware of such an incident.

3. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3335048,00.html
Palestinians sources reported that a Palestinian fisherman was moderately injured Saturday morning by fire opened at his boat off the shores of the Gaza Strip by the Israeli Navy.

Mijn persoonlijk vermoeden is dat misschien een visser een vuurtje gestookt heeft op zijn boot en dat het uit de hand gelopen is. Dan maar beweren dat de Israelis hem gebombardeerd hebben. In ieder geval is er zo’n verwarring over deze zaak:
– 1 boot of 3 boten
– geen gewonden of 1 lichtgewonde
– Israel ontkent alles en dat is meestal, wat u er ook kunt van denken, WEL een referentie.

Het zal u misschien ook niet ontgaan zijn dat NOCH de BBC, NOCH CNN daar iets over schrijven en ik heb het vermoeden dat zijn wel meer dan 300 berichten per dag ontvangen. Waarom u nu juist dat bericht gaat publiceren is me een worst.

Wat echter wel VOLLEDIG aan HLN.be toe te wijten is : de zeer partisane titel en de “aanpassing” met de tekst Israël heeft alweer Palestijnen aangevallen”
Dat kwam NIET van BELGA maar wel degelijk van HLN.be!

Ik vermoed dat met bovenstaande informatie u reeds voldoende hebt om uw bericht aan te passen.

Ook een prettig weekend

R.R

Advertenties

2 Reacties to “2006-12-02 Het Laatste Nieuws aan flarden?”

 1. nederkrant said

  Wat een schande dat HLN de verantwoordelijkheid voor een door haar overgenomen hoogst discutabel nieuwsbericht volledig van haar afwerpt. Waanzin !

 2. Het eerste persbericht van Belga werd om 9u48 verzonden. Om 10u18 stond het reeds op de site van HLN met een zelf gemaakte titel.

  De reactie van HLN die vroeg dat de lezer zich zelf bij Belga bevraagt om de reactie van het Israëlisch leger te bekomen is van 21u07. Maar Belga had reeds het hierboven persbericht van AFP om 13u45 doorgezonden naar alle Belgische kranten.

  De rechtzetting van HLN is er na 3 emails en 3 telefoongesprekken uiteindelijk gekomen vandaag maandag na 15u00. Het bestond uit één zin:
  “Israël heeft ondertussen al ontkend dat het incident heeft plaatsgevonden.”

  Niettegenstaande dat werd een echte haatpost WEL op de site toegelaten:
  “Robert Jan Bergsma, Leuven
  Wordt het niet eens tijd dat de Palestijnen, Israel aan flarden schieten?”

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s