Lezersbrieven die de pers niet halen!

Schokt een tekst u? Werd uw brief niet gepubliceerd? Hier kunt u hem wel aan een breed publiek laten lezen, ongecensureerd.

 • Categorieën

 • december 2006
  M D W D V Z Z
  « Nov   Jan »
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031
 • Archief

 • Advertenties

2006-12-03 GvdB is opnieuw in zijn kruis getast?

Posted by lezersbrieven op 2006-12-03

Naar De Standaard ingezonden als reactie op de ganse pagina van Gie van den Berghe.

Onze trouwste klant GvdB is opnieuw in zijn kruis getast. Hij verwondert zich dat er geen publiek debat op gang komt over het geplande Holocaustmuseum. Maar Gie speelt vals. Alle aanzetten tot discussie worden door zijn vriendjes van De Standaard en De Morgen geweigerd.

Dat de ethicus maar eens in de prullenbakken van beide kranten snuffelt en hij heeft onmiddellijk stof tot debat. De man die het de Joden zelfs niet gunt hun miljoenen slachtoffers van de Shoa (doelbewust spreekt VdB voortdurend over de foute term Holocaust) op een waardige manier te herdenken, merkt bij voorbaat ook al fijntjes op dat dit veel geld zal kosten (meer dan de 9000 raketten van het onderwijsloze Hizballah?) en waarschijnlijk niets uithaalt. Voor de Joden is de blijvende herinnering aan de Shoa inderdaad sacraal, in een wereld waar het geschiedenisonderwijs zodanig is uitgehold dat leerlingen van het HSO in Vlaanderen daar niets van afweten. Bovendien gebruiken heel wat leraars de argumenten van de hoogbegaafde wetenschappers om die massamoord te minimaliseren, te bagatelliseren om de leerlingen van een Auschwitz bezoek af te houden. De Finkelstein’s en GvdB-ers verrichten dus oprecht geesteszuiverend werk van Vlaanderen tot Casablanca, van Rabat tot Algiers van Soedan tot Tripoli en Teheran. Echt objectief werk dus!

Volgens schrijver dezes houden niet de Joden een breder debat tegen, wel een aantal Vlaams-nationalistische, extreem-linkse kringen en ” humanitaire” organisaties. GvdB bouwt zijn thesis op basis van illegaal verkregen documenten, waarover hij onlangs, fier als een haan, zelf berichtte. De aangekochte appartementen, zijn niet zo duur als hij doet uitschijnen en er is gelukkig wel – na veel gekissebis – een dialoog ontstaan tussen de Joden en de Vlaamse regering. Gie is zelf de gangmaker van een antizionistische drukkingsgroep en is boos op het geboden tegenwerk. Maar dat gaat zo in de wereld. Het is niet anders dan normaal. GvdB vraagt verder iets onmogelijks aan de Joden: met name een koele afstandelijke kijk op de martelgang van hun naasten. Dit gaat té ver.

Een Shoaherdenkingsmuseum is niet alleen zaak van historici en wetenschappers maar van mensen die de meest gruwelijke vernedering van hun naasten hebben meegemaakt in de eerste plaats. De Joodse Gemeenschap, mijnheer Gie van den Berghe, weet toch het best hoe zij haar doden moet herdenken en toch niet U en Uw acolieten en gevoelloze wetenschappelijke neuroten. De hulp van psychologen, psychiaters, architecten, fotografen, sociologen en humanisten van toleranten huize zijn daarentegen wel een absolute noodzaak. Niet alleen van ethici van uw slag en historici die de Shoa een-ver-van-mijn-bed-story vinden. Historici die kinderen alleen nog willen actuele geschiedenis bijbrengen slaan de bal volledig mis. Wanneer we te veel tijd besteden aan het verleden, dan houden we, aldus uw thesis, minder tijd over voor het actuele, de hedendaagse uitsluiting, algemeen menselijke xenofobie en actuele genociden. Volgens mijn bescheiden opinie kan je de actualiteit aan jonge studenten niet diets maken, zonder dit te kaderen in een historische context. Zoniet geef je deze jonge mensen maar liefst direct maatschappijleer of sociologie. Schaf de geschiedenis maar af, U slaat daarmee als historicus uw eigen ruiten in en kweekt verder aan een analfabete generatie wetenschappers met hun google-zoekmachines. Wat u voor de rest zou willen doceren is eigenlijk een bepaald soort politicologie, uitsluitend gesteund op het eenzijdige gedachtegoed van andersglobalisten, ecologisten en anti-zionisten. Hypocriet genoeg vraagt u ook meer aandacht voor de voorlopers van het nationaal-socialisme. Maar wat wil u nu eigenlijk: de geschiedenis opnieuw als vak invoeren met ruime aandacht voor het verleden of hem schrappen om het nog alleen te hebben over actuele gebeurtenissen? Waarschijnlijk roept u zichzelf ook uit tot progressief, zoals Lenin, Trotsky en Stalin dat voor u gedaan hebben, met miljoenen doden tot gevolg. Auschwitz wordt niet ingepalmd door behoudsgezinden, maar door vrije en eerlijke mannen die op 4 jaar tijd meer hebben gezien en beleefd dan U, die zo hoog van de toren blaast. U bent de échte conservatief. U wil een propere nieuwe geschiedenis, die niet strekt tot lering maar tot onmiddellijke nieuwe politieke stellingnamen: antiwesters, antizionistisch, anti-Amerikaans, een soort pseudo-revolutionaire postmoderne castristische “revolutie”, met vooral de Joden en Israël als de grote boosdoeners. Of bent u nu plots geen Hizballah-aanhanger meer?

Dat Auschwitz eerder aangeklaagd en bestreden had moeten worden is een waarheid als een koe. Helaas waren onze voorouders besmet met een ongeneeslijke psychose:het antisemitisme. Door u aan te sluiten bij de stellingen van Finkelstein, zowel in de Holocaust-industrie, als in “Beyond Chuzpah”, heeft u duidelijk voor een engagement gekozen aan de zijde van Hizballah. Dat komt u helaas op het odium van antisemiet te staan. U beweert dat u dat niet bent, maar u neemt wel hun “Weltanschauung” over. En die draait uit op de vernietiging van Israël en de Joden! . Hoe moeten we u dan benoemen? Een apologeticus van de esthetiek van het zelfmoordterrorisme, een woestijnhistoricus, een goedmenend naïef wetenschappertje die boosaardige stellingen machteloos voor waar aanneemt? Op het einde van uw schaamteloos betoog stelt u dat Auschwitz geen alibi mag worden voor de Bengalese hongersnood. Hebben niet eerder het wild kapitalisme en het wanbeheer van de Afrikaanse leiders daar schuld aan? Zijn de Auschwitz-doden voor alles kop van jut of heeft u nog een greintje respect voor deze slachtoffers overgehouden? Tot besluit nog dit. “Flanders Fields”spreekt alleen over de eerste WO en brengt hulde aan de Engelse- en Vlaamse gesneuvelden. Nog nooit heb ik een historicus horen fulmineren tegen dit miljardenproject, noch zeggen dat dit de aandacht afleidt van het Darfour-drama waarover u oorverdovend zwijgt. In de herdenking van het concentratiekamp Breendonk heb ik geen enkele ” nieuwe historicus”over de kostprijs van dit memoriaal horen klagen, noch eisen dat hierdoor de massaslachting van de GIA in Algerije niet genoeg aandacht krijgt. Ook daarover bewaart u het stilzwijgen. Waarom mag er dan alleen bij de Shoa herdenking in Mechelen bezwaar geopperd worden? Ik zal antwoorden in uw plaats: alleen omdat het over Joden gaat en omdat zij allen één misdaad hebben gepleegd; als Jood geboren zijn.

Zonder achting,

Y. V.

—–

Het artikel van Gie van den Berghe is hier te lezen.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s