Lezersbrieven die de pers niet halen!

Schokt een tekst u? Werd uw brief niet gepubliceerd? Hier kunt u hem wel aan een breed publiek laten lezen, ongecensureerd.

 • Categorieën

 • december 2006
  M D W D V Z Z
  « Nov   Jan »
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031
 • Archief

 • Advertenties

2006-12-05 Gie van den Berghe: historicus à la David Irving?

Posted by lezersbrieven op 2006-12-05

“Antisemitisme bestaat niet meer”, orakelt Gie van den Berghe, in navolging van N. Finkelstein. De inkt van het artikel is nauwelijks opgedroogd of een groep Joodse jongeren wordt aangevallen tijdens een bezinningsweekend in Beringen…
Waarschijnlijk wordt dit incident in de logica van Gie van den Berghe ingedeeld bij de “aantoonbaar gefabriceerde” klachten.
Wanneer de resultaten van een studie van het European Monitoring Centre on Racism and Xenophobia in 2003 aanvankelijk achtergehouden werden – hetgeen terecht als schandalig bestempeld werd in de media – was dit volgens hem omdat het rapport wetenschappelijk gezien waardeloos was. Wat heet waardeloos? Even “googelen” maakt duidelijk dat het jongste rapport (verschenen in 2006) van deze officiële Europese instelling een overzicht geeft van de door de overheid vastgestelde antisemitische feiten in een aantal EU landen (waaronder België) en ook van de cijfers die door niet gouvernementele organisaties geregistreerd werden. Daarnaast bevat het rapport de resultaten van een enquête uitgevoerd in de onderzochte landen over de “traditionele” vooroordelen ten aanzien van de Joden. Daarbij wordt helemaal niet naar de “hechte banden tussen de VS en Israël” gevraagd, en evenmin naar de “Joodse invloed op het Amerikaans beleid ten aanzien van Israël”, zoals Gie vdB suggereert. De studie concludeert dat zowel het aantal vastgestelde antisemitische misdrijven als het percentage van mensen met antisemitische vooroordelen elk jaar steeg sinds het begin van het onderzoek in 2000 (met als uitzondering een “stabilisering” in 2005). Daarnaast brengt het rapport een definiëring van het begrip antisemitisme en formuleert het enkele besluiten. Helemaal niet “krakkemikkig”, maar volgens de spelregels van het wetenschappelijk onderzoek. Maar dat druist natuurlijk in tegen het “dogma” van Finkelstein/ van den Berghe dat er geen antisemitisme is.
En natuurlijk moet ook de “holocaust” herdenking voor de bijl. Terwijl ik als leerkracht al ettelijke malen ondervonden heb dat getuigenissen van overlevenden en museumbezoek heel zeker bruikbaar zijn om de jeugd meer burgerschap en tolerantie bij te brengen, past dit niet in zijn logica. Jongeren moeten geen lessen meer trekken uit de geschiedenis van het Nazisme, er is momenteel immers een veel groter “kwaad”, namelijk Israël, dat – aldus Gie vdB – “Palestijnen zonder vorm van proces neerknalt, soms weggemaaid van de schoolbanken”.
Tegenover dergelijke gratuite uitspraken wil ik de Nederlandse journalist en Midden- Oosten kenner Joris Luyendijk citeren, die er jaren lang woonde en werkte en alom geprezen wordt om zijn kritische kijk op het Midden-Oosten. Toen de schrijver zag dat Israël steeds meer vergeleken werd met Nazi-Duitsland noteerde hij het volgende: “dus schreef ik op dat de nazi’s per maand meer Joden hebben vermoord dan Israël Palestijnse burgers in een halve eeuw, dat Israëlische regeringen nooit hebben geprobeerd de Palestijnen uit te roeien, en dat de Israëlische pers en politiek de Palestijnen ontmenselijken en apart zetten als een inferieure groep, maar dat tegelijk de één miljoen Palestijnen binnen Israël meer rechtszekerheid hebben dan Arabieren waar ook in de rest van de regio. Israël schond de regels maar de Arabische dictaturen hadden niet eens regels Je kon beter een Palestijn zijn in Israël dan een Koerd onder Saddam of een Zuid-Soedanees onder het bewind van Khartoum.”
L.S.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s