Lezersbrieven die de pers niet halen!

Schokt een tekst u? Werd uw brief niet gepubliceerd? Hier kunt u hem wel aan een breed publiek laten lezen, ongecensureerd.

 • Categorieën

 • januari 2007
  M D W D V Z Z
  « Dec   Feb »
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Archief

 • Advertenties

2007-01-03 De drogreden van Norman Finkelstein

Posted by lezersbrieven op 2007-01-03

Ingezonden naar De Morgen.

Norman Finkelstein: De drogreden van het antisemitisme

De heer Joseph Pearce stelt op het einde van zijn boekbespreking een paar pertinente vragen. Hij hoefde eigenlijk de eenzijdige analyse van Finkelstein niet in een notendop over te doen in het begin van zijn essay. Dat is totaal overbodig. Finkelstein is tegen Israël omdat het Israël is, hij gunt de joden geen thuisland omdat het om joden gaat. Israël verdraagt wel kritiek, maar geen kritiek die zijn bestaansreden zelf aanvalt.

Progressievelingen van allerlei pluimage gunnen elk volk zijn emancipatie, behalve Israël, dat moet vernietigd worden. Dat vindt Finkelstein ook. Hij verklaarde zich trouwens in een Knack-interview dd. 8 november 2006, een fervent aanhanger van Hizballah, dat de destructie van Israël fier in zijn Handvest heeft staan. Na zijn pamflet over de “Holocaust-industrie” tart ook dit schotschrift elke democratische verbeelding. Dat het antisemitisme onbestaande zou zijn is een grove leugen. Het is integendeel springlevend op grote schaal, maar heeft zich vijftig jaar koest gehouden. Ik kan er helaas niet om heen. Finkelstein is, ondanks zijn origines, een flink uit de kluiten gewassen antisemiet, die ook in dit schotschrift “Beyond Chuzpah”, mijn stelling duizendvoudig bewijst. Zijn boekje is geen politieke analyse van wat mis gaat in Israël, het is een zoveelste overtrokken Akte van Inbeschuldigingstelling van de enige democratie in het Midden-Oosten. Het is een scheefgetrokken aanval op Alan Dershowitz’s” The case of Israël”. Dershowitz is hoogleraar te Harvard, waar Finkelstein de deur werd gewezen wegens niet te stuiten antisemitisme. Dit kan veel verklaren.

Finkelstein haat zichzelf, net zoals Otto Weininger, toen. Hitler vond Weininger, die zelfmoord pleegde toen hij ontdekte dat hij Joods was, de enige verdienstelijke jood van de vorige eeuw. Waarschijnlijk zal president Ahmedinejad van Iran ook Finkelstein beschouwen als de enige verdienstelijke jood van de 21e Eeuw.

Joseph Pearce verdient voor zijn pientere besluit, waarin hij wijst op het simplisme van Finkelsteins betoog, een schouderklopje.

H.L.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s