Lezersbrieven die de pers niet halen!

Schokt een tekst u? Werd uw brief niet gepubliceerd? Hier kunt u hem wel aan een breed publiek laten lezen, ongecensureerd.

 • Categorieën

 • januari 2007
  M D W D V Z Z
  « Dec   Feb »
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Archief

 • Advertenties

2007-01-14 Behandeling Romazigeuners te Gent

Posted by lezersbrieven op 2007-01-14

In uw krant (De Morgen) van zaterdag13 januari 2007, p. 11 staat een schrijnend artikel over de door Minister P. De Wael geplande uitwijzing van Romazigeuners naar Slowakije.

De Minister zou toch moeten weten dat de Slowaakse autoriteiten de Roma’s traditioneel behandelen als zwerfvuil. Voor dat de Minister handelt wil ik hem herinneren aan de Samadaripen, de zigeunerholocaust, die de Roma-en Sinti volkeren overkwam tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Roma en Sinti verloren toen tussen een kwart tot een half miljoen mensen. Op de Joden na hebben de zigeuners zwaarder geleden dan enige andere groep in het Derde Rijk. Volgens de nazi’s was één van de grootste “gevaren”die Duitsland bedreigden, dat de raciale kenmerken van de zigeuners zich dmv. de zgn. Mischlinge(halfbloed- zigeuners)onder de “arische” bevolking zouden verspreiden. Een ander motief was tevens dat de Roma en Sinti “asociale” dievenbenden zouden zijn.

Er was in Auschwitz een speciale afdeling van Birkenau sinds 1943 in gebruik om ongeveer 23. 000 zigeunermannen en vrouwen op te sluiten. De leefomstandigheden in het zigeunerkamp waren de slechtste in Auschwitz. Overbevolking en gebrek aan voedsel en water zorgden ervoor dat tal van ziekten er welig tierden, vooral vlektyfus en de verschrikkelijke huidziekte noma, waardoor vele tienduizenden omkwamen. In totaal stierven in Auschwitz alleen al 23. 000 zigeuners waarvan ongeveer 21. 000 tgv. van ziekte of honger, de rest kwam om in de gaskamers. Hun kinderen waren de “voorkeurslachtoffers”van de verschrikkelijke Dr;Mengele die er op een dag zelfs in slaagde een tweelingenpaar aan elkaar te naaien. Ze behoorden ook tot de eersten die in januari 1942 zouden omkomen in de gaswagens van Chelmno. Ze waren ook het geliefkoosd doelwit van de Einsatzgruppen.

Met deze vreselijke herinneringen in het achterhoofd wou ik bij de Minister en de publieke opinie aandringen op erbarmen voor deze mensen. Ze hebben al genoeg meegemaakt. Wat in Aalst ex-burgemeester Annie De Maght, mede door bemiddeling van de Koning, realiseerde voor onze trouwe medeburgers, de Manouch zigeuners moet toch ook kunnen lukken voor de, zegge en schrijve, 50 Roma’s in het Gentse.

Y.V.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: