Lezersbrieven die de pers niet halen!

Schokt een tekst u? Werd uw brief niet gepubliceerd? Hier kunt u hem wel aan een breed publiek laten lezen, ongecensureerd.

 • Categorieën

 • januari 2007
  M D W D V Z Z
  « Dec   Feb »
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Archief

 • Advertenties

2007-01-24 De koning van de voddenrapers gaat naar zijn vader.

Posted by lezersbrieven op 2007-01-24

Hoog in zijn vaandel voert De Morgen de leus:”Onafhankelijk dagblad”. Dit klopt niet helemaal met de dagdagelijkse berichtgeving. De korte biografie van de legendarische Henri Grouès, bekend als l’abbé Pierre, de priester van de armen en de daklozen, is geen biografie, maar is een hagiografie geworden. (DM, 23/01/2007 p.10) De krant verzuimt immers een klein kantje van de Emmaüs-stichter te vermelden.

Zo tuimelde de priester in 1996 van zijn voetstuk met groot gedruis. Groot was de ontzetting bij de Internationale Liga tegen racisme en antisemitisme, SOS Racisme en Médecins sans frontières en andere organisaties die de abbé steunden toen hij de grens tussen kritiek op de Staat Israël en antisemitisme overschreed. Abbé Pierre steunde niet alleen Roger Garaudy, de ex-stalinist die via de bevrijdingstheologie en het altermondialisme in de islamitische religie belandde, toen die wegens ontkenning van de Holocaust aangeklaagd en veroordeeld werd. Hij beweerde zelfs, op basis van het Oude Testament, dat de Joden destijds de Filistijnen, Amelekieten en bewoners van Jericho hadden uitgeroeid en door hun “erfelijke geweldadigheid”hun verbond met God en hun recht op het beloofde land hadden verspeeld. Hij suggereerde ook dat de bezetting van de Palestijnse gebieden even erg is als de uitroeiing van zes miljoen Joden door de nazi’s. De Licra zette Abbé Pierre uit zijn erecomité. Na enige aarzeling publiceerde hij een korte verklaring in de Katholieke krant La Croix waarin hij zijn beweringen introk en schreef dat “alleen God over de intenties van elke mens oordeelt.”

Tegen 2001 was de abbé in de volksgunst teruggekeerd. Dit kleine kanje van een moedig priester onvermeld laten, is een grove journalistieke fout, maar getuigt ook van de kleine kantjes van een “onafhankelijke” krant. Het doet af aan een correcte schets van de priester der armen, maar is wel “politiek correct”. De krant is dus niet onafhankelijk, maar wel “politiek correct”, wat alles slaat, dekt en toelaat.
H.L.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: