Lezersbrieven die de pers niet halen!

Schokt een tekst u? Werd uw brief niet gepubliceerd? Hier kunt u hem wel aan een breed publiek laten lezen, ongecensureerd.

 • Categorieën

 • maart 2007
  M D W D V Z Z
  « Feb   Apr »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • Archief

 • Advertenties

2007-03-23 Ramadan een “bevrijdingstheoloog”?

Posted by lezersbrieven op 2007-03-27

Ingezonden naar De Standaard. 

Bij uw titel Tariq Ramadan “De bevrijdingstheoloog van de Islam” (DS 23/03) past een dik vraagteken. U vermeldt in het begin van uw artikel een bepaalde controverse rond zijn persoon. Dat is het minste dat men kan stellen. Immers, Caroline Fourest bewijst in haar boek Frère Tariq dat Ramadan een vooraanstaand lid is van de Moslim Broederschap. Het credo van de Moslim Broederschap luidt “Allah is ons doel; de Koran is onze grondwet; de Profeet is onze leider; strijden is onze handelswijze; en sterven op de weg van Allah is ons hoogste streven”.Tariq is de kleinzoon van moederskant van Hassan al- Banna, de oprichter van de Broederschap. Tariqs vader Saïd vervulde een leidende rol in de Egyptische afdeling van de Organisatie. Na een mislukte aanslag op de Egyptische President Gamal Abdal Nasser in 1954 werd de Moslim Broederschap verboden.Saïd Ramadan moest het land ontvluchten en kwam in 1958 in Zwitserland terecht, waar Tariq in 1962 werd geboren.

Ramadan heeft twee verschillende boodschappen: een voor een islamitisch en een voor een niet islamitisch gehoor. Hierbij gebruikt hij de gedragscode van de Moslim Broederschap genaamd taqiyeh. Zo kan een lichaam als de Unie van Islamitische organisaties in Frankrijk zelfmoordacties hard veroordelen, terwijl de Fatwah Raad van dezelfde organisatie tegelijkertijd een duidelijke Fatwah afgeeft dat deze acties legitimeert. De  Verenigde Staten hebben Ramadan beschuldigd van het steunen van terroristische organisaties waaronder Hamas, en hebben hem om die reden meerdere malen een inreis visum  geweigerd. Ramadan onderhield contacten met o.a. Menad Benchellali (een Algerijns terrorist die in 2006 door een Franse rechtbank tot 10 jaar werd veroordeeld), Al-Qaeda-topman Ayman al-Zawahiri en Omar Abdal Rahman (veroordeeld voor de eerste aanslag op het World Trade Center in 1993).

Over dit personnage bestaat heel wat degelijke informatie en verder citeren zou mij te ver leiden. Het blijkt echter duidelijk dat Tariq Ramadan geen bevrijdingstheoloog is maar een verdoken prediker van het Salafisme en het Wahabisme, de twee meest reactionaire en fanatieke takken van de Islam.

H. L.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: