Lezersbrieven die de pers niet halen!

Schokt een tekst u? Werd uw brief niet gepubliceerd? Hier kunt u hem wel aan een breed publiek laten lezen, ongecensureerd.

2007-08-27 Ter zake of niet ter zake, that is the question!

Posted by lezersbrieven op 2007-08-27

Hier werd niet op gereageerd.

Geachte heer Vranckx,

Op het einde van Ter Zake (zaterdag 25/08/07om 20.40) kondigde u aan dat het programma van volgende week zal handelen over Zuid-Afrika, een land “dat al te lang uit het oog van de media” ontrokken werd.

Mij klinkt deze opmerking cynisch in de oren, maar misschien ziet u het cynisme van uw eigen opmerking niet volledig in.Volgende vaststellingen en vragen kunnen u daarbij misschien wat helpen:

– In hoeveel reportages van Panorama en/of Terzake (sinds 2003) werd de genocide in Darfoer – ongetwijfeld de grootste genocide van onze prille eeuw – , reeds “onder de ogen” van de Vlaamse kijkers gebracht?Eén enkele keer als ik de internetsite van www.canvas.be mag geloven: op 4 augustus 2007, wanneer het grootste deel van de kijkers wel op vakantie was.

– Hoeveel afleveringen hebben Panorama en/of Terzake al sinds 1975 besteed aan het “onder de ogen” brengen van de Vlaamse kijkers van de bezetting, de ethnic cleansing en het bouwen van een muur door Marokko in de Westelijke Sahara, die bijna half zo groot is als de Chinese muur? Eén keer als ik de internetsite van www.canvas.be geloven: op 21 juli 2007, de dag dat vele kijkers aan het genieten zijn van een officiële feestdag?

– En hoeveel keer hebben Panorama en/of Terzake sinds 1950, het begin van de bezetting, van de onderdukking, van de ethnic cleansing en van de oprichting van nederzettingen door China in Tibet reeds “onder de ogen” van de Vlaamse kijkers gebracht?Geen enkele keer als ik de internetsite van www.canvas.be mag geloven. Met één zinnetje op de site: “Terzake Zaterdag doet deze zomer verslag vanuit een aantal plekken waar de wereldpers is weggetrokken maar waar het daarom niet minder brandt.” denkt u een goed excuus gevonden te hebben. Maar als de de pers er echt weggetrokken is, hoe kan u over het nodige materiaal beschikken? Of bepalen de media niet zelf waar ze hun aandacht op focussen?

De jongste 6 jaar heeft u en de Canvas redactie zich wel uitgesloofd om het Midden-Oosten conflict in beeld te brengen. Daarbij kon u imponeren met eenzijdige en vooral anti-Israëlische informatie, wat tegen alle regels in van de journalistieke deontologie en de bepalingen uw eigen mediadecreet indruist. Bij het zoeken op de site van Canvas stelt men vast dat Israël en Palestina minstens 20 meer voorkomen dan eender wel ander conflict in de wereld.

Welke overwegingen liggen hieraan ten grondslag? Zeker niet de dodentallen, noch het aantal vluchtelingen. Dat vluchtelingenprobleem bekleedt nochtans wel een centrale plaats in uw reportages over het Israëlisch- Arabisch conflict. Enkel de Palestijnse vluchtelingen wel te verstaan, want u “vergeet” gemakshalve dat vele duizenden Joodse vluchtelingen bij het begin van het conflict uit een hele reeks Arabische landen evenzeer weggepest / verdreven werden. Niet het vermelden waard omdat dat vluchtelingenprobleem momenteel al lang opgelost is door hun integratie in de Hebreeuwse staat? U maakt ook nooit de bedenking waarom de Palestijnse vluchtelingen nooit in de bevriende Arabische staten als reguliere burgers opgenomen werden maar gedoemd waren om gedurende bijna 60 jaar in vluchtelingenkampen te vertoeven. De ene vluchteling is de andere niet? De ene staat voortdurend in “the picture”, de andere wordt “aan de oog van de kijker onttrokken”?

U manifesteerde zich ten tijde van de Amerikaanse inval in Irak zo graag als een onafhankelijke onderzoeksjournalist, maar tijdens de Libanese oorlog vorig jaar liet u zich door de propaganda van de Libanese Hezbollah gewoon om de tuin leiden en doorzag u hun manifeste beeldmanipulatie niet – in tegenstelling tot andere onderzoeksjournalisten. De ene oorlogspropaganda is ook de andere niet wellicht?
Een paar weken geleden deed ik de VRT het voorstel om een paar films van Pierre Rehov (www.pierrerehov.com) over het Midden-Oosten te laten zien aan de Vlaamse kijkers, om aldus het probleem ook eens langs de andere kant te bekijken. Ik kreeg daar niet de minste reactie op, zelf een beleefd ontvangstbewijs was te veel gevraagd.Toch lees ik in het mediadecreet het volgende:

– Art. 6 § 2: De VRT moet via de programma’s bijdragen tot een onafhankelijke, objectieve en pluralistische opinievorming in Vlaanderen.

– Art. 23. § 1. De programma’s van de nieuwsdienst moeten beantwoorden aan de normen inzake journalistieke deontologie, zoals vastgelegd in een deontologische code, en waarborgen de gangbare redactionele onafhankelijkheid, zoals vastgelegd in een redactiestatuut.

– Art. 111bis. § 2. De informatieprogramma’s, de mededelingen en de programma’s met een algemeen informatieve inslag, en alle informatieve programmaonderdelen, moeten in een geest van politieke en ideologische onpartijdigheid worden verzorgd.

Denkt u dat de VRT en in het bijzonder Canvas in verband met het Midden-Oosten conflict de laatste 6 jaar conform het mediadecreet gehandeld hebben? Ik meen van niet, maar misschien kunt u het tegengestelde bewijzen. Ik ben in dat geval echt wel benieuwd om dat te vernemen. Of misschien beseft u ook wel dat het nu echt wel het moment is om uw jarenlange eenzijdige aanpak ietwat goed te maken?
In de hoop op een antwoord van u, verheug ik me alvast om te van u te vernemen hoe u ook de informatie over het Midden-Oosten in een geest van politieke en ideologische onpartijdigheid zal verzorgen. En ik blijf uitkijken naar degelijke reportages over conflictgebieden die eveneens “al te lang aan het oog van de Vlaamse kijker onttrokken waren” ook buiten de vakantieperiodes.

Hoogachtend

R.R.


Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: