Lezersbrieven die de pers niet halen!

Schokt een tekst u? Werd uw brief niet gepubliceerd? Hier kunt u hem wel aan een breed publiek laten lezen, ongecensureerd.

2008-01-18 Van Regenmortel ziet spoken

Posted by lezersbrieven op 2008-01-18

In De Morgen van 16/1 schrijft de heer Van Regenmortel dat de zoektocht naar nazi-arts Aribert Heim, die op gruwelijke wijze mensenlevens vernietigde voor medische experimenten in het concentratiekamp Mauthausen, een jacht is op spoken. Afgezien van een schrijnend gebrek aan empathie voor de overlevenden van de concentratiekampen en hun nazaten, getuigt Van Regenmortel van een pijnlijke leemte in zijn algemene ontwikkeling. In 1947 werden in Nuremberg nazi-artsen berecht die in concentratiekampen moedwillig experimenteerden met weerloze slachtoffers (the Doctors’ Trial).

Dit proces gaf aanleiding tot de Code van Nuremberg, een blauwdruk voor het vandaag nog steeds geldende principe van rechten van personen onderworpen aan medisch onderzoek. Deze Code vereist dat deelname aan proeven op mensen volstrekt vrijwillig gebeurt. Een experiment moet worden voorafgegaan door ‘in-vitro’ (meestal dier) proeven en moet een maatschappelijk nut hebben. Het mag niet onnodige fysieke of mentale schade toebrengen en moet worden gestopt als de proefpersoon daarom vraagt.

De Code van Nuremberg heeft de evolutie van de rechten van de mens, evenals die van de medische ethiek, gunstig beïnvloed en diende als basis voor het ‘informed consent’, dat tegenwoordig in ziekenhuizen waar patiënten kunnen deelnemen aan bijvoorbeeld farmaceutische studies wordt toegepast. Iedere pil die men vandaag inneemt is eerder getest op proefpersonen. Medische experimenten zijn nu redelijk goed geregeld. Toch komt het nog altijd voor dat artsen zijn betrokken bij martelpraktijken, niet alleen onder terroristische regimes.

Opdat wij leren van het verleden en de geschiedenis zich niet herhaalt, is het van het grootste belang dat iedere medische misdadiger wordt opgespoord en berecht, ook het restant artsen uit de nazi-tijd. Waar Van Regenmortel spoken ziet, moet men absoluut alert blijven.
K. J.v.D.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: