Lezersbrieven die de pers niet halen!

Schokt een tekst u? Werd uw brief niet gepubliceerd? Hier kunt u hem wel aan een breed publiek laten lezen, ongecensureerd.

 • Categorieën

 • maart 2008
  M D W D V Z Z
  « Feb   Mei »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • Archief

 • Advertenties

2008-03-03 GAZA : Een andere kijk

Posted by lezersbrieven op 2008-03-03

GAZA : Een andere kijk

De Israëlische stad Sderot ligt ongeveer een kilometer verwijderd van de Gazastrook.
Sderot heeft het, sinds het begin van de intifada zeven jaar geleden, zwaar te verduren.
Het wordt vanaf de Gazastrook voortdurend door Hamas bestookt. Een bommenregen van niet minder dan 2.500 Quassamraketten is zijn noodlot. Wonder boven wonder bleken slechts een beperkt aantal raketten dodelijk. Het had erger kunnen zijn. De intentie bleef wel duidelijk verwoestend en dodelijk. Zo werden op het einde van februari de broertjes Osker en Ranni Twito zwaar gekwetst. Een van de kleinen verloor er een beentje bij. Onherstelbaar.
Vreselijk. De Palestijnen en hun brede waaier van supporters- inbegrepen de 118 leden van de zgn. Ongebonden landen ,alsook een breed gamma van Europese Staten en een reeks Internationale Hulporganisaties, gaande van de Wereldbank tot de VN- hebben hun proto-typisch antwoord klaar. Ook in de Gazastrook is het leven onhoudbaar. Het aantal Palestijnse doden overtreft ruimschoots de Israëlische slachtoffers. Dit argument is niet overtuigend.
De levensvoorwaarden in Gaza zijn gelinkt aan de toestand in Sderot.
‘ No Palestian Kassam, no Israëli ‘ siege’, zou Georges Clooney zeggen. Moreel zowel als  strategisch blijft de open vraag wat Israël dan wel zou mogen doen. Het standaardantwoord luidt dat Israël het recht op zelfverdediging behoudt, maar dat een ‘ onevenwichtig en buitensporig gebruik’ van geweld, ontoelaatbaar is.
Wat dit precies betekent weet niemand. Het blijft koffiedik kijken.
Heeft evenredigheid betrekking op de eventuele intentie van Hamas,lukraak raketten af te vuren op de onschuldige Israëlische burgerbevolking ? In dit geval zou een ‘ evenredig’ antwoord van Israël het lukraak afvuren van artilleriegranaten op puur burgerlijke doelwitten in Gaza impliceren. Dit kan de bedoeling niet zijn.
Zou ‘ evenredigheid’ dan kunnen betekenen dat men rekening houdt met de mogelijke impact van de inslag van de raketten? Dan zou ‘ evenredigheid’ kunnen betekenen dat Israël in, een leven- om- leven, oog- om – oog en tand- om- tand optiek een twaalftal Palestijnen zou doden, mét honderden verminkten tot gevolg… Dat kan de bedoeling niet zijn.
De mensen die pleiten voor ‘ evenredigheid’ bedoelen eerder ‘ gematigdheid’ .Maar ook dit begrip is verre van duidelijk.
Zou Israël er dan beter aan doen de Hamas beleidsmakers gericht uit te schakelen?
Ook daar heeft het E.P. bezwaar tegen. Ook collectieve economische sancties kunnen, volgens het E.P., niet door de beugel. Zou het ontmantelen van de Quassam raketbasissen dan toelaatbaar zijn? Zij het in een eenmalige militaire operatie? Neen. Ook hier zou een oneven-redig aantal Palestijnse slachtoffers kunnen vallen. Het recht op wettige zelfverdediging van Israël blijkt in deze onbestaande. In plaats van zelfverdediging opteert de Internationale Gemeenschap voor een makke- lammeren- gedrag. Voor wat Israël aangaat althans.
Israël zou het vrij verkeer van goederen naar Gaza moeten waarborgen en zonder voorwaar-den een staakt- het- vuren akkoord met zijn doodsvijanden moeten sluiten. Dit is aansturen op een recht van wettige zelfmoord voor Israël. En wat dan nog?
De terugtrekking van Tsahal uit Gaza werd doodleuk beantwoord met een verzesvoudiging van het aantal raketaanvallen op Israël. Hamas verzuimt bovendien zijn hatelijk Handvest te zuiveren van antisemitische passages. Als je even door die tekst fietst blijkt hij op te roepen tot de vernietiging van Israël en de wereldwijde uitroeiing van Joden. Deze walgelijke politiek- religieuze ratjetoe blijft onverminderd verfraaid met de Protocollen van de Wijzen van Sion. De eisen van de Internationale Gemeenschap blijven opzettelijk onuitvoerbaar.
De impasse blijft schier totaal. Tot op vandaag.
‘ A l’ impossible nul n’est tenu’  zou mijn Franse buur zeggen.

Y.V.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: