Lezersbrieven die de pers niet halen!

Schokt een tekst u? Werd uw brief niet gepubliceerd? Hier kunt u hem wel aan een breed publiek laten lezen, ongecensureerd.

 • Categorieën

 • mei 2008
  M D W D V Z Z
  « Mrt   Jul »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • Archief

 • Advertenties

2008-05-16 De Morgen en nazi-copieerder Lucas Catherine

Posted by lezersbrieven op 2008-05-16

Beste redactie

Weet welke “specialisten” u in huis haalt om uw opiniepagina’s te vullen. Enkele tijd geleden publiceerde u een boekbespreking, of liever gezegd een “uiting van lof” over het nieuwste werk van Lucas Catherine. Om u toch ook wat kritische informatie te bieden stuur ik u mijn boekbespreking van dit werk. Catherines geschriften doen me denken aan hagiografie, een stroming binnen de geschiedenis waarvan ik niet verwacht dat De Morgen er een aanhanger van is. Het artikel van Catherine over 60 jaar Israël behoort tot dezelfde categorie, geheel in de lijn van de beste stalinistische traditie. 

Islamofobie à la Catherine

Boekbespreking: Lucas Catherine, Van Morendoders tot botsende beschaving. De duizendjarige oorlog tegen de Islam, Antwerpen, EPO, 2007

Zin in een stoofpotje stalinistische volksverlakkerij? Dan moet je beslist de laatste Lucas Catherine lezen “ Morendoders”. Het recept is vrij eenvoudig:je poneert de Enige Waarheid, in dit geval duizend jaar Europese islamofobie. Vervolgens selecteer je bronnen in functie van die zaligmakende waarheid en overgiet je het geheel met een sausje van smeuïge details die weinig of niets terzake doen  om enige schijn van eruditie op te houden. Tenslotte is de bronvermelding zo vaag dat de citaten  nauwelijks controleerbaar zijn. Vanaf het begin hakt de auteur vrolijk in op het zo gehate westers imperialisme dat vanaf de kruistochten de  beschaafde islamwereld aanviel.Van Arabisch of Turks imperialisme is er in de verste verte geen spoor te bekennen: het is alsof Allah in zijn oneindige goedheid een moslimwereld heeft neergepoot zonder maar iemand één haar te krenken. Als de djihad enkel een idee was, zoals de auteur beweert, dan waren er ook geen Arabische veroveringen geweest. De werkelijkheid was wel even anders. Vanaf  711 overspoelden de moslimkrijgers het Visigotisch Rijk in Spanje en bedreigden van daaruit Zuid-Frankrijk, N.Spanje en Italië, ook nadat Karel Martel ze zogezegd tot staan had gebracht bij Poitiers! Een paar feiten? In 830 werd Palermo veroverd, in 860 werd Navarra geplunderd, in 841 werd Bari ingenomen gevolgd door verovering van de Balearen, de plundering van Genua en Santiago de Compostella…. En dit is maar een greep uit een waslijst van moslimagressie!

Hoe nefast ook, de eerste kruistocht kwam er als  gevolg van de bedreiging van het Byzantijnse rijk door de Seldsjoeken en was ook bedoeld om het strijdtoneel te verleggen van Europa naar West-Azië. Vertraagd door de pest en de Mongoolse horden ( Bagdad werd in 1258 verwoest) kwam het Turks offensief onder de Osmanen weer goed op gang. In 1453 werd Constantinopel verwoest en de Balkan overspoeld. In 1529 stonden de Turken voor de poorten van Wenen: had tijdgenoot Erasmus niet terecht een ietsepietsje islamofobie? Op het einde van de 17de eeuw werd de inname van Wenen nipt verhinderd door een christelijk Pools leger, maar kom, niet gezeurd we danken toch onze zondagse croissant aan dit beleg! Als er vandaag islamofobie is in onze Westerse wereld komt dit in de eerste plaats door de onmacht van de moslimwereld om zich aan te passen aan de moderniteit. Een deel van die moslimwereld valt terug op fundamentalisme waarin alle schuld op Israël en het Westen wordt afgewimpeld. Hoewel honderden miljoenen mensen het slecht hebben valt het toch vooral op dat moslimmilities verantwoordelijk zijn voor het gros van terreur. Toch geen reden om ietwat islamofoob te zijn? Nog dit: Cathérine sleurt er van alles en nog wat bij om het verderfelijke Westen te stigmatiseren, van Jacob van Maerlant over Bartolomeo de Las Casas tot de “seniele” Bernard Lewis, toch één van de beste Arabisten van de 20ste eeuw. Op die manier is een boek gauw geschreven. Kortom Lucas Cathérine is en blijft wat hij altijd is geweest, een stalinistische pamflettist en een permanente verkrachter van vrouwe Clio waarbij hij alle spelregels van de geschiedschrijving aan zijn laars lapt.

Y.W.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: