Lezersbrieven die de pers niet halen!

Schokt een tekst u? Werd uw brief niet gepubliceerd? Hier kunt u hem wel aan een breed publiek laten lezen, ongecensureerd.

 • Categorieën

 • oktober 2008
  M D W D V Z Z
  « Aug   Dec »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031  
 • Archief

 • Advertenties

2008-09-27 Reactie op de litteraire bijdragen van Gie van den Berghe

Posted by drwilly op 2008-10-07

brief naar opinie@standaard.be

Gie van den Berghe heeft als wetenschapper de verdienste het negationisme te hebben doorprikt dank zij een haarfijne analyse van honderden documenten over Auschwitz.
Spijtig genoeg is zijn motivatie niet gebaseerd op het zoeken van gerechtigheid of medeleven met het lot van het Joodse volk. Zijn motivatie ligt elders, namelijk in een politiek agenda die de concentratiekampen misbruikt om het groot gelijk aan te tonen van een ideologie versus het groot ongelijk van diegenen die er een andere mening op na houden. Het gaat namelijk over de ideologie van de Soviet Unie in haar glorie tijd die enkel de Nazi barbarij veroordeelde om haar eigen morele superioriteit te bewijzen. Een morele superioriteit aan flarden gereten na de revelaties van Kroesjtjev en Soljenitsin over het Stalinisme.
Gie van den Berghe te oordelen naar zijn litteraire bijdragen in de Standaard is als het ware geobsedeerd door antisemitische litteratuur, zowel van rechtse als van linkse signatuur: Mijn Kamp van Hitler, De Protocollen van de wijzen van Zion en nu laatstens het essay “Portées du mot Juif” van Alain Badiou en “Israels groene ruines” van Ilan Pappé.

“Portées du mot Juif” heeft aan zeer hevige kritiek blootgestaan omdat het delegitimerend, diabolizerend en met dubbele standaard zwaaiend de grootste Joodse gemeenschap van de wereld, Israel, in het diepst van haar wezen heeft aangevallen.
Alain Badiou is misschien een gerenomeerd philosoof. Maar zijn politieke standpunten zijn Stalinistisch oerkonservatief. Zijn definitie van jood is blijven hangen in de negatieve definitie van Sartre: “men is de jood van de andere” . Erger nog, voor hem is de ware jood de heilige Paulus, de universele jood die van de kerk het ware Israel maakt. Een regressie naar de inquisitie tijd. Voor hem is er geen plaats voor een Joods volk. Alle historische argumenten worden hiervoor uitgebuit gaande van de Khazaars tot de Berbers.
En wanneer zes miljoen Joden worden vermoord in het Europa van de twintigste eeuw en ethnisch gezuiverd in de Arabische wereld met een continue dreiging van anihilatie dan mag daar niet over geklaagd worden omdat dit uitbuiting is van de slachtofferrol!

“De etnische zuivering van Palestina” gecommentarieerd onder de titel “Israëls groene ruines” is het zoveelste pamflet van Ilan Pappé die zijn communistische ideologie belangrijker vindt dan de waarheid. Hij gaat er trouwens prat op dat hij de geschiedenis aanpast om zijn politieke boodschap te doen gelden. Na verscheidene schandalen waaronder het misbruik van academische vrijheid om een politiek pamflet te schrijven gecommanditeerd en betaald door de PLO, het misbruiken van de term professor daar waar hij enkel lector was en het aansporen tot boycott van Israëlische universiteiten werd zijn woord bij de daad gevoegd en werd hem de toegang tot de Israëlische universiteiten ontzegd, een unicum in de analen van de academische vrijheid van de Israëlische universiteiten.

Gie van den Berghe mag zoveel antisemitische litteratuur aanhalen als hij wil, op voorwaarde dat hij de antisemitische boodschap van deze litteratuur duidelijk omschrijft en wijst op het gevaar van deze boeken op generaties die het Nazisme en het Stalinisme niet hebben gekend. Dit is spijtig genoeg niet wat hij doet, hij gooit rustig olie op het vuur en is verontwaardigd wanneer hierop gereageerd wordt. Het kleine schaamlapje dat hij gebruikt op het einde van zijn artikel waarin hij pro forma zegt dat Ilan Pappé’s stelling niet sluitend is en dat Israël geen reactie is op de holocaust volstaat niet om zijn hardnekkige aanvallen op de grootste Joodse gemeenschap van de wereld te maskeren.

Ondanks Gie Van den Berghe ontwikkelt Israel zich verder als een lichtpunt voor het Joodse volk waar ook ter wereld, als een lichtpunt voor verdrukte minderheden waar ook ter wereld en dank zij de vooruitgang op wetenschappelijk, agrarisch en sociaal gebied een lichtpunt voor de mensheid in het algemeen.

Een gelukkig en voorspoedig nieuw jaar 5769

Dr Willy Lipschutz

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: